Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

El Chapo S02E01: Smeergeld voor zonlicht

  •  
22-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
El Chapo
Seizoen 2 van El Chapo begint met een van de onwaarschijnlijke gebeurtenissen uit het leven van de Mexicaanse drugsbaas Joaquín Guzmán Loera: de vuile was die hem vrijheid bezorgde.
Er komt een zwarte auto tot stilstand voor een afgesloten gevangenisterrein. De machtsbeluste presidentsadviseur Conrado Sol steekt zonder iets te zeggen papieren uit het raam en de spoorbomen gaan open. Wanneer de politicus terugrijdt langs dezelfde route, heeft Guzmán Loera – bijnaam ‘El Chapo’ – gekregen waar hij al zo lang om vroeg: overplaatsing naar een andere gevangenis.

Op zijn nieuwe verblijfplaats wordt het leven geleidelijk aangenamer. Zijn zoon komt op bezoek en met zijn vrouw wordt hem privacy gegund in een achterafkamertje waar een bed staat. Kersverse celgenoten heten de drugsbaas welkom middels een briefje dat ze doorgeven via de tralies. Hij krabbelt er een antwoord op en stuurt het terug: ‘Ik ben niet van plan om lang te blijven.’

Zijn overplaatsing blijkt meerdere voordelen te hebben. In tegenstelling tot de voorgaande gevangenis merkt El Chapo dat een bewaker welwillend reageert als hij zijn handpalm opent waarin opgevouwen bankbiljetten liggen. De man knikt en Chapo kan twintig minuten extra in de zon staan op de binnenplaats.

Ondertussen zoekt Conrado namens de staat partners in de drugshandel, want hij beseft dat ze die nooit zullen stoppen, op zijn best enigszins kunnen controleren. Met Chapo in de bak zijn de gebroeders Avendaño de meest voor de hand liggende keuze. Maar het is geen deal naar tevredenheid: hun wreedheid richt zich geregeld op overheidsmedewerkers.

Ook de kwaadaardige kant van El Chapo wordt getoond. Een bewaker die een te grote mond heeft, weigert om smeergeld aan te nemen, wordt halfdood geslagen. Daarnaast blijken de intieme bezoekjes van zijn vrouw niet te volstaan. Tijdens een kleinschalig feestje wordt er gedronken en Chapo verordonneert een nieuwe vrouwelijke celgenoot om langs te komen. Zichtbaar zenuwachtig komt ze binnen en zelfs Chapo’s vrienden laten zich afkeurend over hem uit als hij verzoekt met haar alleen te willen worden gelaten. Daarna is een lege gang zichtbaar en vermengt haar gehuil zich met gekreun.

Er zijn veel interessante ontwikkelingen in de eerste aflevering van El Chapo S02. Het verhaal is solide, de plot intrigeert. Ook begrijp je na afloop hoe het kan dat de bekendste drugsbaas ter wereld in 2001 voor het eerst uit de gevangenis ontsnapte in een karretje vuile was.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief