Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Eigenzinnige modeontwerper Fong-Leng vaart eigen koers

23 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
HH-(C)Merlijn Doomernik)68007464
DOOR GEORGETTE KONING
Fong-Leng kan worden beschreven als een authentieke diva, al ruim acht decennia een volledig eigen koers vaart. Dat bracht veel, maar ontnam haar ook het een en ander. 
Ze is schitterend oud geworden. Dat valt meteen op in de documentaire Diva Fong-Leng. Waag het niet te vragen hóe oud. Fong- Leng: ‘Dat u nog zo hard werkt en alles zelf maakt, hoor ik soms. Dan zeg ik mevrouw daar ga ik niet over praten. Kijk naar mijn werk, dat is interessanter dan ouwehoeren over mijn leeftijd. Het gaat meestal over de persoon zelf natuurlijk, die zich oud voelt en niets meer doet. 'Ik zeg altijd: ik ben tussen de 70 en de 110.'

U bent een authentieke diva! Enige vorm van burgerlijkheid is u vreemd. 
Ja dat is zo. Van het begin af aan zat dat er al in. Als kind wilde ik er apart uitzien, mijn moeder maakte jurkjes op mijn aanwijzingen. Op tijd komen voor een afspraak? Dat zien we nog wel. Om zes uur eten? Dat wilde ik vroeger al niet. Als kind was ik vrij, niets was opgelegd. Ik ben zo, en ben zo ook naar buiten getreden. Het gaat er nooit meer uit. Het is steeds groter geworden. Nee, het divagedrag zit mij nooit in de weg. Ik trek me nergens wat van aan.’
De diva is vandaag opgetogen. Een dag voor het interview opende in een afgeladen galerie aan de Amsterdamse Prinsengracht 572 Fong-Leng High Fashion & Art. Er zijn al verschillende creaties verkocht, Willeke van Ammelrooy was er, veel jong modevolk dat allemaal met Fong-Leng op de foto wilde. De sfeer was feestelijk met gekke lolly’s in plaats van burgerlijke kaasstengels, wijn vloeide, en één van de vele fans fluisterde in haar oor: ‘Fong- Leng, je bent een icoon van jezelf.’ Gelukkiger kan je haar niet maken.

Op de expositie High Fashion & Art zijn de muren bedekt met arbeidsintensieve wandkleden van leer, vaak met Aziatische inslag en altijd met dieren. Het zijn géén wandkleden, corrigeert ze haar assistent die klanten rondleidt, maar ‘creaties’. Ze exposeert ook lichtobjecten, colliers en leren meubilair. En natuurlijk nog steeds die exuberante mantels waarmee ze vanaf de jaren zeventig furore maakte en die door niemand beter werden gedragen dan de extravagante Mathilde Willink.

Twee dagen na de opening geeft Fong-Leng een interview in de galerie. Om daar de typische uitbundige Fong-Lengsfeer te versterken, verhuisde ze wat zelfgecreëerde huisraad, waar- onder een versierde witte bank waarop nu haar geliefde Gerti Bierenbroodspot zit, gearriveerd kunstenaar, en sinds een jaar of veertig haar vrouw. Beiden wer- ken volop, afwisselend in Amsterdam en Toscane, waar Fong-Leng ook wel eens een winter alleen doorbrengt. ‘Heerlijk. Misschien ben ik wel een kluizenaar,’ oppert ze al werkend aan een creatie met de camera op haar gericht in de documentaire Diva Fong-Lengvan Deborah Faraone Mennella.

Lees meer in VARAgids 13 vanaf pagina 8.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA