Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Dope: naakte realiteit van drugsproblematiek

  •  
24-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Dope
De korte documentaireserie Dope biedt een zeer grimmig inkijkje in de Amerikaanse 'war on drugs', een conflict dat alleen maar verliezers lijkt te kennen.
Amerika kent een aantal schijnbaar onoplosbare problemen en de strijd tegen de drugs is er één van. Volgens recente cijfers sterven er dagelijks honderd Amerikanen aan een overdosis, drie keer zoveel als twintig jaar geleden. Jaarlijks zijn 5 miljoen ziekenhuisopnames drugsgerelateerd; alle overlast kost de Amerikaanse samenleving naar schatting jaarlijks 200 miljard dollar.
De Netflix-documentaire Dope (vier afleveringen van 45 minuten) probeert de 'war on drugs' te analyseren door het probleem van diverse kanten te belichten. Agenten komen aan het woord, die dag in dag uit proberen om de troep van de straat te houden. Er worden dealers getoond, die eerlijk vertellen hoe de drugs hen aanzien en status geven. En er komen verslaafden in beeld, die vertellen hoe zij meestal door een droevige samenloop van omstandigheden afhankelijk zijn geworden van een dagelijkse hoeveelheid heroïne. In de derde aflevering wordt getoond hoeveel drugs via de slechtbewaakte grens het land in komen, en hoe groot de betekenis van deze handel voor de 'traffickers' is.
In eerste instantie stoot wellicht de vorm van Dope veel kijkers tegen de borst; de beelden worden vrijwel doorlopend voorzien van dwingend sturende muziek. Maar wie daar doorheen weet te kijken, wacht een opvallend intrigerende en leerzame serie. Interviews en beelden worden voorzien van zinvolle weetjes ('80 procent van de heroïnejunks is verslaafd geraakt dankzij pijnstillers voor een ziekenhuisbehandeling') of uitleg van drugs-'slang' die in gesprekken wordt gebruikt (zo is een 'gate-shot' de eerste spuit die een verslaafde 's ochtends zet).
Waar een serie als Narcos of een film als Sicario de strijd tegen de drugs in meer of mindere mate romantiseert, toont Dope de naakte waarheid van de dagelijkse realiteit. De industrie die achter het drugsgebruik in de VS schuilt gaat, is gigantisch. En niemand in beeld lijkt er in te geloven dat iemand binnen afzienbare termijn een oplossing voor de schrijnende situatie gaat bedenken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief