Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Doom Patrol S01E01: goede casting, matige CGI

  •  
24-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Doom Patrol
Televisieadaptatie van DC-stripboekenreeks is meer van hetzelfde.
De mysterieuze arts The Chief (Timothy Dalton speelt een variant van Dr. Frankenstein) zoekt al decennia naar bijzondere mensen die hij van hun ziekte kan genezen, en kan voorzien van superkrachten. Hij heeft in zijn imposante landhuis al een klein legertje verzameld (waarvan de eerste drie ook te zien zijn in de superheldenserie Titans , maar dan in een andere parallelle wereld): Cliff Steele (Brendan Fraser) is een levend brein in een robot; Larry Trainor (Matt Bomer) is een als mummie verklede verschijning met radioactieve krachten; Rita Farr (April Bowlby) kan mits nodig in een groteske drab transformeren; Jane (Diane Guerrero) beschikt over 64 persoonlijkheden met dito superkrachten.
Aangezien het team nog niet compleet is, mogen ze hun verblijf niet verlaten. Maar als The Chief weer eens op een noodzakelijke trip moet, om eigenaardig talent te scouten buiten de gemeentegrenzen, besluit nieuwkomer Jane haar lotgenoten ervan te overtuigen om het nabijgelegen dorp eens te ontdekken. Natuurlijk kijken de normale stervelingen raar op van het curieuze gezelschap; dat het onverhoopt verkeerd gaat komt niet als een verrassing. Het bezoek van de superhelden ontaardt in totale chaos. Daarmee verliezen The Chief en zijn volgelingen in een keer hun dekmantel, waarop de eerste aflevering eindigt met de onverwachte ontvoering van de leidsman – Cliff Steele en zijn collega’s zullen in de volgende afleveringen hun onbetwiste mentor moeten traceren.
Doom Patrol
Dat heeft natuurlijk alles te maken met de strijd tegen het kwaad, in de vorm van Eric Morden (Alan Tudyk). Want de premisse van Doom Patrol, gebaseerd op een vanaf 1963 bestaande stripboekenreeks, klinkt niet bijster origineel. Voor kijkers die niet bekend zijn met de DC-cartoons (uit dezelfde stal als Superman en Wonder Woman) zal het bovenal niet relevant zijn welke strip als eerste verscheen, Doom Patrol of Marvel-concurrent X-men – Doom Patrol was overigens drie maanden eerder, in juni ’63. De op het stripboek gebaseerde televisieserie is meer van hetzelfde; de makers lijken niet een poging te doen de kijker unieke televisie te willen serveren.
Daarnaast valt op dat Doom Patrol in stilistisch opzicht bij vlagen lijkt op Hunters en andere betrekkelijk gestileerde superheldenseries. Hoewel de CGI voortdurend knullig en onscherp oogt. Zoals wanneer een X-15 raketvliegtuig nogal opzichtig wordt gesimuleerd, of wanneer Rita Farr door de straten druipt. Dat is natuurlijk het euvel van het maken van bombastische superheldenepen: ze moeten schitteren, imploderen. Dat kost geld. Dan kan je een beetje beknibbelen op de postproductie, maar kijkers met haviksogen zullen dit subiet zien.
Doom Patrol
Superheldenproducties kunnen alleen bestaan bij de gratie van sensatie en bombast. Dat is op zich geen probleem. Het is evenwel spijtig dat de prima cast niet kan verhullen dat Doom Patrol leunt op opzichtige verhaallijnen en matige computereffecten.
Doom Patrol S01, vanaf 24 april 2020 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief