Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Doodstil S01E01: zinderende spin-off

  •  
27-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
Doodstil
Natúúrlijk verdient de kille psychopaat uit Penoza een eigen miniserie.
Foto credits: Mark de Blok
Het staat buiten kijf dat Luther (Raymond Thiry), de aan gangsterbaas Carmen (Monic Hendrickx) loyale psychopaat uit Penoza, een spin-off verdient. De pragmatische killer was zonder twijfel een van de meest boeiende personages uit het misdaaddrama. In Doodstil zien we in het heden hoe Luther door zijn nichtje Puk (Sallie Harmsen) wordt gevraagd om haar te helpen de crimineel te vermoorden die haar ouders vermoordde. Een zekere Dewi (Ghislaine Pierie) is na 25 jaar terug in Nederland en wordt door Puk verantwoordelijk gehouden voor de dood van haar ouders, Hans en Angela, in de jaren 90.
In flashbacks zien we hoe het zo ver kwam. Hoe Hans (Jonas Smulders) met z’n broer Andreas (Martijn Lakemeier speelt de jongere Luther, die voorheen als Andreas door het leven ging) decennia eerder met crimineel geld een strandclub opricht in Zandvoort. Het duurt niet lang voordat de broers in de problemen komen en speelballen worden van de bende van Dewi (Denise Aznam speelt de jongere Dewi). Dat Andreas een affaire met Hans’ vrouw Angela (Joy Verberk) heeft helpt ook niet mee. Maar Andreas, of Luther, is en was een gemankeerd mens. Hoewel hij in zijn jongere jaren nog iets van een geweten lijkt te bezitten.
Doodstil
Doodstil is in dat opzicht tegelijkertijd het ontstaansverhaal van Luther en een soort zinderend vervolg op Penoza. Van hetzelfde laken een pak, en dat is goed nieuws. Want de beslommeringen rondom Luther bevatten dezelfde ingrediënten die Penoza tot een succes maakten: intrigerende verhaallijnen, gruwelijke taferelen en zelfs een pizzadoos vol geld. De norse huurmoordenaar en de jeugdige Puk vormen daarnaast een goed duo. Ook Lakemeier is goed gecast; zo had Raymond Thiry eruit kunnen zien in de jaren 90 – incluis hip en kleurrijk outfit. In dat opzicht is het knap hoe de makers Luthers roemruchte verleden in Doodstil weten te verenigen met zijn onzekere toekomst.
Doodstil, vanaf 27 december 2020 wekelijks op NPO 3 en NPO Start; vanaf dan ook elke week een nieuwe aflevering op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief