Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Domina S02E01: opnieuw dat fascinerende vrouwenperspectief

  •  
23-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
714 keer bekeken
  •  
Domina

© MGM+

Livia, de vrouw van de toekomstige ‘god’ van het Romeinse rijk, continueert haar gewiekste gekonkel in knappe seizoensopener. 

Het tweede seizoen van Domina speelt zich af in 19 voor Christus. Drie jaar na de perikelen uit het vorige seizoen keren Livia (Kasia Smutniak) en Gaius (Matthew McNulty) na een verblijf in de periferie terug in Rome. ‘We hebben het gered’, verzucht Gaius. ‘Ik wil gewoon een bad’, pareert Livia. Maar voordat de twee op hun lauweren rusten wil Gaius eerst de sfeer in zijn rijkdom peilen. Door met z’n echtgenote anoniem een bordeel annex kroeg te betreden. Terwijl hij plaatsneemt aan een tafel spitst hij z’n oren. Hij hoort over een hongersnood, en dat Gaius zijn stad aan heeft overgeleverd aan corrupte senatoren.

Dat laatste klopt zonder twijfel. De mannen die de heerser heeft aangesteld hebben er moedwillig voor gezorgd dat er in Rome een tekort aan graan is ontstaan. Bij terugkomst is Livia de eerste die dit complot ontdekt. Maar eerst wordt ze na een robbertje in het bordeel gearresteerd en bijna als slaaf verkocht. Scenarist Simon Burke weet in die zin maar al te goed hoe hij een openingsaflevering moet schrijven. Als Livia en Gaius weer in de geborgenheid zijn van hun paleizen, dan begint het echte gekonkel pas. Zoon Drusus (Ewan Horrocks) voost met een Germaanse dame, terwijl hij met een ander gaat trouwen.

Livia waarschuwt de maîtresse: wie de historie kent, weet dat je haar bedreigingen serieus moet nemen - al in de eerste aflevering wordt met een aantal snode types afgerekend. Saillant is trouwens dat de personages hun ongenoegen uiten in zinnen vol scheldwoorden. En fuck past behoorlijk goed in de context van de Romeinse tijd. In een ongeciviliseerde maatschappij die beweert geciviliseerd te zijn. Daarnaast zorgt Burke er opnieuw voor dat het drama niet al te shakespeareaans wordt en weet hij de complexe familiebanden op vernuftige wijze te tonen. Ondanks het feit dat passages uit de Romeinse geschiedenis al vaak zijn verfilmd is Domina zeker de moeite waard, vooral vanwege dat vrouwenperspectief op Rome.

Domina S02, vanaf zondag 24 september 2023 bij Canvas

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief