Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Doctor Who S10E01: de Doctor en de automatische piloot

  •  
14-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Doctor Who S10
De Doctor, een waterplas en een meisje dat op meisjes valt.
Het moet als scriptschrijver ook wel moeilijk zijn om elke keer iets nieuws te verzinnen, zelfs voor een serie over een tijdreizende alien waar eigenlijk niets te vreemd is. Steven Moffat – de man achter Coupling, Sherlock én, sinds 2010, Doctor Who – heeft ons de afgelopen jaren heel wat prachtige afleveringen gegeven, al waren de verhalen de laatste tijd vaak wel wat onnodig gecompliceerd (zeg nou eerlijk: wie begreep er echt alles van de laatste serie van Sherlock?).
Op papier bevat The Pilot, de opener van het tiende seizoen (de laatste reeks met Moffat als showrunner en Peter Capaldi als de Doctor), de benodigde ingrediënten voor een solide Doctor Who-aflevering, waaronder een lekker griezelig mysterie rondom een plas water die geen plas water is. Tegelijkertijd is het een reboot waarin niet alleen voor de nieuwe metgezel Bill Potts (een sympathieke Pearl Mackie) maar ook voor de nieuwe kijkers de basisprincipes van Doctor Who nog even fijntjes worden uitgelegd: van de eerste kennismaking met de Doctor, zijn ruimteschip en tijdmachine de TARDIS (‘Hij is van binnen groter dan van buiten!’) tot het onvermijdelijke moment waarop de nieuwe reisgenoot aan het einde van de aflevering gewillig de TARDIS binnenhuppelt, het avontuur tegemoet.
6361.w1500.0.80f3456
Helaas is het ook een hele gemakzuchtige aflevering, die lijkt te zijn samengeraapt uit plot-elementen van eerdere episodes zoals The Waters of Mars, The Lodger en Hide (overigens geen van allen geschreven door Moffat). Zelfs de Daleks worden er nog even met de haren bij gesleurd, om daarna weer net zo makkelijk te worden afgeserveerd.
The Pilot is Doctor Who op de automatische piloot, vooral wat betreft de introductie van Bill, een kantinemedewerkster op de universiteit waar de Doctor ‘lesgeeft’. Wat Bill en de Doctor ’s middags tijdens de bijles allemaal uitspoken blijft onderbelicht, maar het feit dat de nieuwe metgezel op meisjes valt moet opvallend vaak worden uitgespeld. ‘Wat heeft dit te maken met mijn vraag over wat je in mijn colleges doet?’, wil de Doctor licht geïrriteerd weten na Bills breedvoerige anekdote over een leuk meisje in de kantine. Het is een terechte vraag. Ook zonder de uitleg wordt namelijk prima duidelijk dat Bill en studente Heather (Stephanie Hyam) meer willen zijn dan alleen goede vrienden.
6362.w1500.0.9b51f43
Ietwat onbeholpen of niet, een beetje variatie is in ieder geval van harte welkom. In de nieuwe serie is er namelijk altijd een (al dan niet wederkerige) romantische aantrekkingskracht geweest tussen de Doctor en zijn companion (alleen David Tennant en Catherine Tate lieten zien dat het ook zonder kon). In het aanstaande elfde seizoen, later dit jaar te zien bij de BBC, krijgen we bovendien voor het eerst een vrouwelijke Doctor, die gespeeld wordt door Jodie Whittaker.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief