Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Disenchanted: meer zang en magie, minder magisch

  •  
22-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Disenchanted
Giselles lang en gelukkig blijkt toch niet meer zo gelukkig.
Foto credits: Disney Enterprises
Enchanted  uit 2007 was een fijne vinding. Een zelfbewust sprookje dat, terwijl het veel vaste sprookjeselementen op de hak nam, tegelijkertijd wel werkte als een sprookjesvertelling. Want zelfs al komt de getekende sprookjesprinses Giselle (Amy Adams, Arrival , Sharp Objects ) er in de echte live-action-wereld achter dat er voor een lang en gelukkig toch echt wel meer nodig is dan alleen liefde op het eerste gezicht; uiteindelijk vindt ze in de nuchtere advocaat Robert (Patrick Dempsey, Grey’s Anatomy ) wel degelijk haar prins op het witte paard.
Maa, zo vertelt een getekende eekhoorn aan het begin van Disenchanted : dit was niet het einde van het verhaal. Giselle en Robert gaan trouwen en krijgen er, naast Roberts eerdere dochter Morgan (Gabriella Baldacchino), nog een dochtertje bij. In de hoop iets van de magie terug te vinden van sprookjesland Anadalasia waar Giselle oorspronkelijk vandaan komt, besluit de familie New York in te ruilen voor het pittoreske Monroeville. Maar ook daar is niet alles automatisch rozengeur en maneschijn. Toen Morgan jong was, was Giselles onstuitbare optimisme alles wat ze in een rolmodel – en nieuwe moeder - zocht. Maar nu, als normaal rebellerende tiener, begint Giselles uitbundige naïviteit ernstig op haar zenuwen te werken, zeker wanneer dit gepaard gaat met spontaan gezang. Daarnaast ziet burgermoeder Malvina Monroe (Maya Rudolph, Big Mouth , Bridesmaids ) Giselle direct als concurrent.
Disenchanted
Giselle doet een onthutsende ontdekking: eigenlijk is haar lang en gelukkig helemaal niet meer zo gelukkig! Dus wenst ze hardop dat haar leven weer als een sprookje was. Ze was alleen één klein dingetje vergeten: want wat voor een rol is er in sprookjes ook alweer voor stiefmoeders weggelegd?
Disenchanted
De trailer van Disenchanted  was al een rommeltje; de film is helaas niet veel beter. Het voelt meer als een verzameling losse ideeën die wellicht bij de eerste film op de plank waren blijven liggen dan als een coherent verhaal. Willen we een power ballad voor Idina Menzel ( Frozen ), de oorspronkelijke vriendin van Robert die aan het einde van Enchanted  trouwde met animatieprins Edward (James Marsden)? Natuurlijk! Een aantal losstaande scènes waarin Robert om onduidelijke redenen draken en trollen bevecht? Waarom niet? En heel veel momenten waarin de lieftallige Giselle lijkt te zijn bezeten door de geest van een boze stiefmoeder? Ja hoor, kom maar door!
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Disenchanted
Eigenlijk maken zowel Giselle als regisseur Adam Shankman ( Hairspray , Rock of Ages ) in de film dezelfde fout. In plaats van op zoek te gaan naar logische oplossingen, vullen beiden de gaten steevast op met een liedje, of een flinke dot magie.
Disenchanted, vanaf 18 november 2022 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief