Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency S02E01: frustrerend, creatief en chaotisch

  •  
05-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Dirk Gently
Dirk Gently’s Holistic Detective Agency blijft een aantrekkelijke maar chaotische serie.
Een openingsscène met een roze-harige schaar-zwaardvechtende prins die het heeft over de profetie waar de ‘holistische detective’ Dirk Gently in voortkomt. De absurdistische serie Dirk Gently’s Holistic Detective Agency – een lichte adaptatie van de cultroman van de Britse auteur Douglas Adams – keert terug met een knal en toont meteen een duizelingwekkend web van verbindingen.
Scriptschrijver Max Landis (Chronicle, American Ultra) onthulde in het eerste seizoen een buitensporig scenario. Het was een verhaal over een vermist meisje, een zwervende corgi, tegelijkertijd waren er dubieuze experimenten van overheidsorganisaties, verwisselen van lichamen, en zelfs tijdreizen. Hoe vreemd en chaotisch de serie ook werd, in de kern ging het om de band van de detective Dirk Gently (Samuel Barnett) met de ongelukkige Todd Brotzman (Elijah Wood) terwijl ze samen de chaos navigeren en het mysterie proberen te ontwarren.
In de opener van het tweede seizoen blijkt dat Dirk, die vertrouwt op zijn psychische vermogens en de ‘fundamentele verbondenheid van alle dingen’, in handen is gevallen van de sinistere overheidsorganisatie Blackwing. Terwijl Todd en de bodyguard Farah – nu voortvluchtigen voor de wet terwijl ze ook misdadigers proberen af te schudden – naar Bergsberg, Montana afreizen om hem te redden. Ondertussen probeert Todd’s zus Amanda haar vrienden (The Rowdy Three) te helpen ontsnappen uit Blackwing.
De serie heeft al een wirwar aan verschillende verhaallijnen en kleurrijke karakters, maar nu komt ook het element fantasy erbij. Landis introduceert de magische wereld van Wendimoor en magiër The Mage. Steeds meer vragen komen op: wat zit achter de samenzwering van de overheid, het mysterie van Dirks oorsprong en de reikwijdte van zijn vaardigheden (als hij überhaupt in bezit is van buitenaardse krachten), tot de geheimen in het slaperige kleine stadje Bergsberg. Het zijn vragen in een serie die het publiek graag op het verkeerde been zet en (ogenschijnlijk) niet alle vragen daadwerkelijk probeert te beantwoorden.
Het was Landis in het eerste seizoen gelukt om een onmogelijk gecompliceerde narratieve knoop te ontwarren in aanstekelijke chaos en een bevredigend verhaal. In het tweede seizoen verdiept Landis het thema van eenzame en ontwrichte mensen die een emotionele connectie vinden met anderen, door de gekte van de samenhang van alle dingen in de kosmos te omarmen.
Dirk Gently is wederom een frustrerende, creatieve en chaotische serie. The Mage stelt nu dezelfde vraag als Dirk Gently in het eerste seizoen: ‘Heb je recent een versnelde aaneenschakeling van vreemde dingen in je leven gezien?’ Dirk Gently’s Holistic Detective Agency is pure chaos. Je houdt ervan, of je vind het helemaal niks. Er is geen tussenweg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief