Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Dietland S01E01-E02: schoonheid is arbitrair

  •  
06-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dietland
Spannend, maar eveneens karikaturesk en potsierlijk.
Schoonheid ligt in het oog van de toeschouwer. De gezette Plum (Joy Nash) is al haar hele leven aan het diëten, maar kampt nog steeds met overgewicht. Niet iedereen ziet haar overgewicht echter als een probleem. In New York schrijft ze voor een Vogue-achtig tijdschrift – waar Kitty Montgomery (Julianna Margulies uit The Good Wife ) de scepter zwaait – als ghostwriter voor een ‘beste Kitty’ rubriek. Lezers denken dat ze met hun problematiek – zoekende naar remedies voor loshangende huid, uitslag, automutilatie en zelfmoordplannen – een antwoord krijgen van de glamoreuze hoofdredactrice. Het is echter de grijze muis Plum die de zorgvuldig geschreven responsen verzorgt.
 
In een eetcafé waar ze eveneens parttime werkt, schrijft ze van achter haar laptop oplossingen voor de nijpende problemen van de lezers. Aan haar eigen trauma’s is ze evenwel nog niet toegekomen. Mooie surrealistische animatiebeelden visualiseren haar waanbeelden en angsten. Uit voorzorg is ze liever alleen en afgesloten van de wereld; ook omdat ze door mannen vaak op een hele vervelende wijze wordt bejegend. Totdat ze op een dag wordt achtervolgd door een stalker (Erin Darke) die is gezonden als de boodschapper van een geheime vrouwelijke organisatie die alle vrouwenhaat uit de wereld willen laten verdwijnen. Geweld wordt daarbij niet geschuwd. Sluit Plum zich bij hen aan?
5636.w2000.0.9d499a6
De bovengenoemde vraag staat centraal in de eerste twee afleveringen van de dramedy Dietland, een verfilming van het gelijknamige boek uit 2015. De doorgewinterde showrunner Marti Noxon (Buffy The Vampire Slayer, Glee) ontfermt zich over dit bijzonder actuele verhaal en castte de charmante Joy Nash in de hoofdrol. Misschien af en toe zelfs iets te charmant voor de rol. De actrice is het toonbeeld van – en dat is vast niet de bedoeling – sexy en charmant. Dat is tegelijk ook het arbitraire aan de vraag of je wel of niet dik mag zijn. Een vraag die in de serie tot nieuwe vragen leidt. Mogen mensen doen waar ze zin hebben? Moet hun gezondheid leidend zijn? En mogen anderen zich daarmee bemoeien? Het antwoord is (arbitrair dus) tweeledig: ja en nee.
5634.w2000.0.56a9130
Dietland is een serie waarin de modewereld, het vrouwelijk zelfbeeld en de vrouwenhaat wordt behandeld. Om die thema’s vakkundig met elkaar te kunnen verbinden moet je van goede huize komen, en zijn serieuze, ronde personages broodnodig. In de eerste twee afleveringen is het echter erg evident dat Margulies’ personage vooral de Anna Wintour (hoofdredacteur Vogue) van het verhaal is, en dan hevig aangedikt, als een soort duivel. Net als Plums dieetcoach die haar gekscherend aanmoedigt om nog meer af te vallen, zodat ze dankzij haar loshangende huid ‘op een vliegende eekhoorn’ zal gaan lijken. Het bijkans spannende Dietland is daarom nog een beetje te karikaturesk en potsierlijk, maar kan zomaar uitgroeien tot een voorjaarshit.
Dietland is in Nederland te zien op Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief