Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Die Kaiserin S01E01-03: Sisi als een mijnenveld

  •  
28-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1136 keer bekeken
  •  
Die Kaiserin
De weelderige jaren-50-trilogie bracht het leven van Sisi als een weelderig sprookje met soms kleine ongemakken. Die Kaiserin maakt zich geen enkele illusie.
Foto credits: Thomas Schenk / Netflix
Vergeet de weelderige Sissi -trilogie uit de jaren 50 met Romy Schneider en Karlheinz Böhm. De serie Die Kaiserin  maakt zich geen enkele illusie over wat voor een leven er te wachten staat voor de jonge hertogin Elisabeth van Beieren (Devrim Lingnau), wanneer ze uit liefde trouwt met de Oostenrijkse keizer Frans Jozef (Philip Froissant).
Het startpunt is wel hetzelfde. Aartshertogin Sophie (Melika Foroutan, ooit samen met Barry Atsma te zien in de tv-film Begierde – Mord im Zeichen des Zen ) wil haar zoon Frans Jozef graag getrouwd zien met zijn betrouwbare nicht Helene (Elisa Schlott, Das Boot ), maar hij valt als een blok voor vrije geest Elisabeth – ook wel Sisi genoemd - Helenes zusje.
Die Kaiserin
Wel zijn er belangrijke veranderingen. Frans Jozef deduceert al direct bij hun eerste ontmoeting dat Elisabeth Elisabeth is en geen eenvoudig boerenmeisje. Ook de climax waarin Frans Jozef Elisabeth en niet Helene benoemt tot zijn verloofde, vindt niet plaats tijdens een groot bal maar tijdens een bescheiden verjaardagsvisite.
Die Kaiserin
Maar zelfs daarvoor maakte de serie al heel duidelijk dat Die Kaiserin niet in de sporen wenst te treden van de klassieke trilogie. Alles is wat groezeliger, en gruiziger. Zo plukt Elisabeth aan het begin haar uitgetelde vader tussen een paar naakte dames – die allemaal niet zijn echtgenote zijn – vandaan, en houdt ook Frans Jozef er voor het huwelijk een minnares op na.
Die Kaiserin
En zelfs al stipte ook de trilogie al de cultuurshock aan van de aardse Elisabeth die moet worden ingesnoerd in het verstikkende keizerlijke keurslijf van het Weense hof; hier is het allemaal net iets rauwer en directer. Van de tien hofdames die als een sleep overal achter haar aan hobbelen, tot de schoenen die na één keer dragen worden weggegooid (Elisabeth: ‘Dit is verspilling!’ Opperhofdame Gravin Esterhazy: ‘Dit is Schönbrunn’). Met als meest ongemakkelijke hoogtepunt het moment waarop Elisabeths bewijs van maagdelijkheid moet worden geleverd, waarbij een dokter, een handvol hofdames en een kardinaal onder haar rok meekijken.
Die Kaiserin
Maar wat misschien nog wel het meeste opvalt, is het permanente gevoel van gevaar. Van alle kanten wordt er aan Frans Jozef getrokken. Zowel het Russische als het Franse keizerrijk wil dat hij een kant kiest in de Krimoorlog, er heerst onrust in zijn Habsburgse keizerrijk (bijvoorbeeld in Hongarije), zijn jongere broer Maximiliaan (Johannes Nussbaum) aast op zijn troon én zijn kersverse verloofde, en één van Elisabeths hofdames (Almila Bagriacik) is niet wie ze zegt te zijn. Elisabeth – Sisi wil ze niet genoemd worden – lijkt zich overigens nog niet bewust van het mijnenveld vol prikkeldraad waar ze zich nu met haar luxueuze hoepelrok in bevindt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Die Kaiserin
Toch is er een klein sprankje hoop: de liefde tussen Elisabeth en Frans Jozef. ‘Trouwen uit liefde; mag dat?’, vraagt iemand verbaasd. ‘We proberen eens wat nieuws’, antwoordt aartshertogin Sophie. De ontluikende liefde voelt gemeend, zowel naïef als onstuimig. Maar is het genoeg?
Die Kaiserin S01, vanaf 29 september 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief