Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Dido Michielsen: ‘Hoeveel komende generaties zullen weer opgroeien vol haat?’

29-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
316 keer bekeken
  •  
Scherm­afbeelding 2024-04-29 om 09.48.07

Denken, herdenken

Herdenken is in deze turbulente tijden belangrijker dan ooit, volgend de auteur die dit jaar de 4 mei-voordracht schrijft.

Ze zat afgelopen november op zaterdagochtend met echtgenoot en auteur Auke Kok (biografie Johan Cruijff, 1974, Wij waren de besten) net aan de koffie op hun woonboot in de Jordaan toen de telefoon ging. Weer een verkoper van een energiecontract, dacht schrijver Dido Michielsen. Ze had zich al schrap gezet om haar gesprekspartner af te wimpelen toen ze de stem hoorde van Wim van de Donk, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Of ze de 4 mei-voordracht wilde schrijven?

Ze antwoordde niet direct met een volmondig ja op de speciale uitnodiging voor de bijeenkomst waar ze volgende week op de fiets naartoe gaat. ‘Ik was zo perplex dat ik zei: mag ik er even over nadenken? Alsof ik dat zou weigeren, zeker niet. Ik heb het er meteen uitgebreid met Auke over gehad. Hij was heel beslist: natuurlijk ga je dat doen. Het is een hele eer. Niet de minste schrijvers gingen mij voor: Harry Mulisch, Jeroen Brouwers en Marga Minco. Maar het voelt ook als een verantwoordelijkheid richting de Indische gemeenschap waartoe ik behoor. En ik dacht: hiermee heb ik een kans om aandacht te vestigen op zaken die soms onderbelicht blijven.’

Ze doelt hiermee onder meer op gebeurtenissen rond de Tweede Wereldoorlog in het voormalige Nederlands-Indië die niet direct in het nationale collectieve geheugen staan geëtst. Op het lot van buitenkampers (Indische Nederlanders met dubbelbloed) bijvoorbeeld die destijds compleet vogelvrij waren en op wie in de voormalige kolonie jacht werd gemaakt. Op dat van taaie vrouwen die zonder enige bescherming hun kinderen door oorlog, geweld, kampen en perioden van ondervoeding sleepten. En ze refereert aan de gruwelijkheden en (oorlogs)misdaden tijdens de onafhankelijkheidsstrijd die na de capitulatie van Japan in Indonesië losbarstte.

 Lees verder in VARAgids 18, bladzijde 10. Vanaf dinsdag 30 april 2024 te koop in de winkel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief