Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Detective Van der Valk S01E01: hoge entertainmentfactor

  •  
04-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
241 keer bekeken
  •  
Detective Van Der Valk
In ietwat clichématige thriller wordt de kijker vakkundig op het verkeerde spoor gezet.
Foto credits: KRO-NCRV
De Britse detective Van der Valk werd uitgezonden van 1972 tot 1992 en was gesitueerd in Amsterdam. In deze nieuwe adaptatie, losjes gebaseerd op de boeken van Nicholas Freeling, is de hoofdstad opnieuw de plaats van handeling. De camera volgt de personages over de pittoreske grachten en beklemmende steegjes. In de openingsscène zien we hoe de protagonist, het titelpersonage Piet van der Valk (Marc Warren), een arrestatie verricht op een brug, in hartje Amsterdam. Tegen de arrestant zegt hij op cynische toon: ‘Mooi hier hè?’
Detective Van der Valk
Deze scène is exemplarisch voor Van der Valk, waarin iedereen Engels spreekt en de grootste rollen zijn weggelegd voor Engelse acteurs – hoewel enkele Nederlandse gezichten de revue passeren, zoals Victor Löw. Je moet er even aan wennen: zijn dit Britse rechercheurs op stage in Nederland? Nee, Warren speelt een Nederlander. Er is evenwel een discrepantie: Van der Valk en de zijnen spreken niet echt zoals Nederlanders keuvelen, en de misdaadserie is sowieso tamelijk cartoonesk. (De patholoog is immer dronken, overleg vindt plaats in een bruine kroeg – privacy en discreet handelen is geen prioriteit?)
Detective Van der Valk
Deze oneffenheden terzijde draait de eerste aflevering om een reeks moorden die verwant aan elkaar lijken te zijn. Van der Valk en zijn collega’s, waaronder nieuweling (en statisticus pur sang) Job Cloovers (Elliot Barnes-Worrell) graven diep en ontdekken een politiek intrige (die ook maar weinig Amsterdams aanvoelt, maar toch). Zoals een goede krimi betaamt eindigt ook Van der Valk met een onverwachte, bevredigende wending. Het resultaat is een ietwat clichématige thriller met een duizelingwekkende femme fatale en een hoofdpersoon die denkt het juiste pad te bewandelen, maar toch het spoor bijster blijkt te zijn.
Detective Van der Valk
Dat is natuurlijk het leukste: net als Van der Valk misleid worden door wat je denkt te zien. Wat dat betreft is de entertainmentfactor hoog in deze nieuwe NPO-titel.
Detective Van Der Valk S01E01, vanaf 1 januari op NPO Start. De andere twee afleveringen verschijnen in de zomer bij de NPO.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief