Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

De wei in | Hans Teeuwen

11-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
661 keer bekeken
  •  
hans_T

Door Joris Henquet

Je kunt Hans Teeuwen wel uit het theater halen, maar het theater niet uit Hans Teeuwen. Dat bleek wel in het voorjaar van 2020 tijdens de eerste coronalockdown, toen de beroemde cabaretier Smerige spelletjes naar buiten bracht. Een comedyshow die was opgenomen in zijn Amsterdamse woning, uitgezonden door Omroep PowNed. De show bevat veel scènes waarin Teeuwen de verveling bestrijdt met absurde gedachtes vanaf de bank, voor de badkamerspiegel of in de tuin. Hij zingt onder meer het lied ‘Wat moet ik met mijn lul in de lockdown?’, een nummer dat het later nog erg goed zou gaan doen op Spotify (inmiddels 4,6 miljoen luisterbeurten).

Smerige spelletjes was een ‘voorstelling’ die Teeuwen in korte tijd geheel nieuw had geschreven, ter vervanging van Nou lekker dan, zijn theatervoorstelling die hij in 2020 van plan was te gaan spelen. De lange tournee langs de grote zalen van het land was helemaal uitverkocht – inderdaad, een nieuwe Hans Teeuwen-voorstelling betekent nog altijd een exploderende kaartverkoop. Na een lang schrijfproces begon Teeuwen in maart 2020 aan de tournee. Precies één try-out werd gespeeld, op 11 maart in het Zaantheater in Zaandam, en toen ging het land op slot. Nou lekker dan kwam daarna in een eindeloos proces terecht van uitstellen, verplaatsen en wéér afgelasten. 

In een interview in juni 2020 zei Teeuwen tegen Het Parool dat hij de show al helemaal af had, en dat hij zeer tevreden was over het materiaal. Toen kwam corona. Teeuwen: 'Ik kwam uit die koker van het schrijven. Eindelijk, eindelijk weer naar buiten. De wei in, de wei in, spelen, spelen, lachende gezichten, applaus, bevestiging. Maar nee, niets, niets van dat al. Het werd thuis op de bank.'

Lees verder vanaf bladzijde 21 van VARAgids 37

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief