Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

De droom van de jeugd S01: voortreffelijke cast

  •  
06-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7549 keer bekeken
  •  
de_droom_van_de_jeugd_afl_3_008_ctopkapi_series_-_mark_van_aller

© Mark van Aller / KRO-NCRV / Tokapi

In negen knap geschreven afleveringen tonen scenaristen Marnie Blok en Bram Schouw het reilen en zeilen van een katholiek gezin van 1968 tot 2008. 

De droom van de jeugd is een mooi voorbeeld van wat de eerste prioriteit van een televisiemaker moet zijn: het schrijven van diepzinnige personages. In negen afleveringen tonen scenaristen Marnie Blok (Ramses, 2014) en Bram Schouw (Broers, 2017) een dwarsdoorsnede van de katholieke Nederlandse familie Wander. Het verhaal begint in 1968 en eindigt in 2008. Zo is in de eerste afleveringen te zien hoe twintiger Carla (in het begin gespeeld door Hanna van Vliet; later door Tamar van den Dop) aan het einde van de jaren 60 zwanger raakt van Alex (Yannick Jozefzoon; Gustav Borreman). Ze wil een abortus, omdat ze na haar studie carrière wil maken.

Carla wil niet in de voetsporen treden van haar moeder (gespeeld door Annet Malherbe). Maar het plegen van een abortus gaat in die tijd niet zomaar. In die zin begint De droom van de jeugd op een historisch kantelpunt waarop kinderen naar hun ouders kijken en denken: dit moet anders. Blok en Schouw hangen de verhaallijnen vervolgens op aan historische gebeurtenissen, zoals de studentenprotesten in 1968 en de UEFA Cup-finale van 1978. Allerlei thema’s komen daarnaast aan bod: het vrouwelijk zelfbeschikkingsrecht; racisme. Fijn aan de serie is hoe belangrijke momenten in het leven worden afgewisseld met basale passages.

de_droom_van_de_jeugd_002_ckro-ncrv_topkapi_series-_mark_van_aller

© Mark van Aller / KRO-NCRV / Topkapi

Daar is ook tijd voor. Met een speelduur van zo’n zeven uur is De droom van de jeugd echt een diepgravend drama waarin familiegeheimen ook nog eens een belangrijke rol spelen. En eveneens een uithangbord voor Nederlands acteerwerk (de casting is voortreffelijk; zo geven onder meer Gijs Naber, Maria Kraakman en Peter Paul Muller acte de présence). Het gaat momenteel goed met Nederlandse drama’s en deze ambitieuze reeks is daarvan een uitstekend voorbeeld.

De droom van de jeugd, vanaf woensdag 7 juni 2023 wekelijks bij NPO 1 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief