Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

D.B. Cooper: Where Are You? S01E01: intrigerende mythe rondom vliegtuigkaper

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
D.B. Cooper: Where Are You?
Filmmaker Marina Zenovich lijkt niet een nieuwe invalshoek te hebben rondom de man die in 1971 verdween, maar de materie blijft uitermate nieuwsgierigmakend.
Wie regelmatig Amerikaanse populaire cultuur tot zich neemt zal vast en zeker bekend zijn met de mythe rondom D.B. Cooper: de bandiet die in november 1971 een vliegtuig kaapte en er uiteindelijk met een parachute op zijn rug en 200.000 dollar op zijn rug vandoor ging. Podcasts, documentaires en zelfs sitcoms (waaronder Newsradio ) werden aan de man gewijd, die sinds die tijd bekendstaat als een volksheld – in D.B. Cooper: Where Are You? zijn zelfs tavernes te zien waar de bierglazen, het bier en het menu in het teken staat van de rouwdouwer.
Filmmaker Marina Zenovich, onder meer bekend van Lance (2020) – een portret van de wielrenner – lijkt in haar nieuwste werk een poging te doen om D.B. Cooper te ontmaskeren. Maar de schijn bedriegt. Het vierluik is vooral een hervertelling van een bijzondere episode uit de Amerikaanse geschiedenis, toen ‘luchtvelden waren als supermarkten’, waar je zo binnen kon wandelen. Vervolgens interviewt Zenovich allerlei speurders die beweren dat zij uiteindelijk hebben ontrafeld wie Cooper – die volgens het vluchtmanifest niet ‘D.B.’ maar gewoon ‘Dan’ heette – is. En aanknopingspunten zijn er legio: geld dat is gevonden op een strand; getuigen die iemand kenden die voldeed aan de omschrijving (Cooper was sowieso iemand met militaire ervaring die ervaring had met parachutes).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
D.B. Cooper: Where Are You?
Aan het einde van de eerste aflevering doet een van de talking heads echter een geestige ontboezeming: ‘De enige persoon die beroemder dan D.B. Cooper zal zijn, is degene die hem vindt.’ Hij vervolgt: ‘Eigenlijk draait het om een soort goudkoorts’, waarin ‘overtuiging logica overneemt’.  Oftewel, mensen willen de beste man zo graag vinden dat het een freak show is geworden. Een interessante freak show desalniettemin, maar de vraag rijst wel of Zenovich een relevante reden heeft om deze documentairereeks te maken: een antwoord daarop wordt nog niet gegeven in de eerste aflevering.
D.B. Cooper: Where Are You?, vanaf 13 juli 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief