Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Das Boot S03: de oorlog verhardt verder in ijzersterk seizoen

  •  
05-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3075 keer bekeken
  •  
DB3_E2_00352_SR-3308267

Het is knap hoe Das Boot in drie seizoenen is uitgebouwd tot een epos dat alle gruwelen en wrede onrechtvaardigheden van de Tweede Wereldoorlog toont.

Foto credits: KRO-NCRV

Over de Tweede Wereldoorlog zijn na driekwart eeuw nog steeds heel veel verhalen niet verteld – dat bewijst het aanbod dat zich ook dit jaar begin mei, rond de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, weer op televisie aanbiedt. Op Disney+ is het indrukwekkende A Small Light te zien, dat het verhaal van Anne Frank hervertelt door de ogen van helpers Miep en Jan Gies. Bij de NPO slaat de sterke Duitse hit Das Boot in het derde seizoen steeds verder de vleugels uit.

De serie begon als een soort remake van de gelauwerde filmhit uit 1981, over het niet te benijden leven van de bemanning van een Duitse U-Boot. Het tweede seizoen bood via de hoofdpersonages een inkijkje in het Franse verzetsleven en de manier waarop de oorlog de jetset van New York beïnvloedde.

DB3_E1_23326_SR-3308254

In de derde reeks is duidelijk dat de strijd, nu de nazi's beginnen te verliezen, zich verder verhardt. De visie verplaatst zich ditmaal naar Portugal, het neutrale land dat probeerde beide kampen in het conflict te vriend te houden, en naar een Britse marinecommandant (Ray Stevenson) die wordt verteerd door de dood van zijn zoon. Als deze Swinburne de kans krijgt om op zee compromisloos Duitse U-Boten te gaan afknallen, grijpt hij deze met beide handen aan.

DB3_E6_14654_SR-3308277

Aan Duitse zijde worden inmiddels hongerige minderjarige jochies gerekruteerd als bemanning voor de blikken doodskisten. Aan het hoofd van een wrakke U-949, de boot die ditmaal de rode draad van het seizoen vormt, staat de volstrekt onervaren kapitein Frans Buchner (Konstantin Gries). Daarnaast verplaatst de focus zich verder naar de gevolgen aan het thuisfront, waar vrouwen bij zowel de nazi's als de geallieerden te maken krijgen met flink getraumatiseerde of zelfs zwaar invalide mannen die terugkeren uit de oorlog.

DB3_E2_20644_SR-3308261

De makers slagen er weer in een ijzersterk seizoen af te leveren dat weer nieuwe inzichten biedt in de manier waarop de oorlog steeds verder voortwoekert in alle levens in Europa. De grenzen tussen goed en kwaad vervagen steeds verder en oorlog kent aan alle kanten alleen maar verliezers, blijft de boodschap. Zoals wel vaker tijdens langerlopende series wordt het plot dat alle lijntjes bij elkaar moet houden soms wat vergezocht – iets met een spionagecomplot rond de verkoop van wolfraam, een cruciale grondstof voor de bouw van duikboten. Maar tegelijkertijd blijft de kern van de serie, namelijk het leven van de vaak wanhopige matrozen die opgesloten zitten onder de zeespiegel, nog meer dan genoeg stof en nieuwe details bieden om tien afleveringen ademloos te bingen. Weer zit je op de bank met klamme handen te kijken hoe de wijzer van de dieptemeter tijdens een achtervolging langzaam verder het rood insluipt.

Das Boot S03, vanaf vrijdag 5 mei 2023 wekelijks op NPO 2 en tevens in zijn geheel op NPO Plus, waar de vorige twee seizoenen ook te streamen zijn

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief