Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Dag & Nacht S01E01: een monument voor de zorgmedewerkers

  •  
13-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1324 keer bekeken
  •  
Dag & Nacht

© AVROTROS

Kim van Kooten en Joram Lürsen weten met hun nieuwe serie een menselijk monumentje voor de moderne zorgmedewerkers op te richten – en verloskundigen in het bijzonder.

Natúúrlijk zit er ziekenhuisromantiek in Dag & Nacht. Al voor het einde van de eerste aflevering duiken verloskundige Ella (Kim van Kooten) en de getrouwde kinderarts Jerry (Benja Bruijning) letterlijk de kast in, om samen stoom af te blazen na een stressvolle dag. Het lijkt bijna een knipoog naar de kijker te zijn – in een tv-serie over een arena waar de emoties de hele dag door hoog oplopen móet dit wel de uitkomst zijn.

Toch willen scenarist Van Kooten en regisseur Joram Lürsen duidelijk méér zijn dan een Medisch Centrum West 2.0. In een ziekenhuis komen patiënten uit alle hoeken en gaten van de samenleving: arm en rijk, alle culturen. Dit in combinatie met de hoogoplopende emoties waar kersverse ouders op de kraamafdeling mee te dealen hebben, biedt de makers de kans om op een slimme manier veel actuele hete hangijzers aan te snijden. In de eerste aflevering alleen al passeren alcoholisme, ingesleten man-vrouwverhoudingen, keuzevrijheid in de zorg en de enorme bureaucratie waar verplegenden onder zuchten de revue.

Dag & Nacht

© Nyk Dekeyser / AVROTROS

Hoofdrolspeelster/schrijfster Van Kooten liep als research wekenlang stage op de kraamafdeling van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Het leverde haar niet alleen veel munitie voor het drama en de onderlinge relaties tussen verzorgenden en patiënten. Maar, zoals in het meeste werk van Van Kooten bieden ook in Dag & Nacht lief-komische dialogen lucht tussen alle zwaardere momenten. 'Je hebt vast zelf ook kinderen hè, als je dit werk doet', bindt een goedbedoelende bezoeker een gesprekje aan met Ella. 'En je hebt vast de hele dag kippenvel, omdat je steeds nieuw leven op aarde mag zetten.'

Dag & Nacht

© Nyk Dekeyser / AVROTROS

De eerste aflevering wekt verwachtingen voor de resterende zeven afleveringen; de kijker heeft binnen drie kwartier de belangrijkste hoofdpersonages al vrij onvoorwaardelijk in het hart gesloten (met een speciale vermelding voor de door Bianca Krijgsman gespeelde verpleegkundige Trui). En onder alle drama lijkt Dag & Nacht bovenal een monument op te richten voor het ondergewaardeerde Nederlandse zorgpersoneel, dat ondanks de chronische stress, matige salariëring en doorlopende druk van bezuinigingen zo hard hun best doet om elke patiënt zo goed mogelijk bij te staan. Het lijkt er echt op dat alles wat Van Kooten en Lürsen, eerder verantwoordelijk voor hits als Alles is Liefde en Alles is Familie, aanraken daadwerkelijk in goud verandert.

Dag & Nacht, vanaf zaterdag 14 oktober op VRT 1 en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Lees ook ons interview met Kim van Kooten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief