Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Veronica Mars S04: heeft niets aan kracht ingeboet

  •  
26-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
Veronica Mars Poster
De cynische privédetective (Kristen Bell) heeft niets aan kracht ingeboet én is met haar tijd meegegroeid.
Het grootste probleem van het iconische Veronica Mars was tegelijk de grootste kracht van de serie: de reeks was in geen enkel hokje te duwen. Het hoofdpersonage was ruim tien jaar geleden een eigenzinnige 17-jarige scholiere die haar vader hielp met het runnen van zijn detectivebureau. De serie was een ingenieuze thriller en een coming-of-age -vertelling in één.
Terwijl de heldin elke aflevering een zaak oploste én een stukje dichter bij de moordenaar van haar beste vriendin Lily Kane kwam, schetste de reeks tegelijkertijd een vlijmscherp beeld van het leven op een Amerikaanse high school waar kinderen uit alle sociale klassen bij elkaar worden gepropt.
Veronica Mars S04
Deze toch al zeer verleidelijke mix wordt overgoten met een film-noir-sausje: alsof het een Raymond Chandler-verfilming betrof, voorzag Veronica alle gebeurtenissen in voice-over van sarcastische, vaak hilarische commentaren. De intrigerende combinatie van ‘Buffy en Bogart’ was verslavend en toen producent Joel Silver zich na drie seizoenen genoodzaakt zag de stekker eruit te trekken, bleven de 'Marshmallows' - zoals de fans worden genoemd - altijd hopen op een doorstart.
Veronica Mars S04
Vod-dienst Hulu biedt ons nu de kans te leren hoe het tien jaar later gaat met Veronica (Kristen Bell, ze lijkt geen dag ouder geworden) en haar vrienden in Neptune. Zij bestiert nog steeds met haar vader (Enrico Colantoni) het detectivebureautje, en ook vrienden als de zelfdestructieve Logan Echolls (Jason Dohring) en optimist Wallace Fennel (Percy Daggs) hebben inmiddels een volwassen leven opgebouwd in het turbulente kustplaatsje. Als een senator Mars Investigations vraagt om een extra onderzoek in te stellen naar een dodelijke bomaanslag op een lokaal hotel, belandt Veronica snel in een neerwaartse spiraal van problemen.
Veronica Mars S04
Geestelijk vader Rob Thomas heeft weinig aan de formule veranderd (behalve de titelsong, waarvoor Chrissie Hynde een nieuwe versie inzong). En de intelligente combinatie van cynische sociale komedie en 'neo noir' blijkt nog even goed te werken als tien jaar geleden: het moordmysterie zit als vanouds goed in elkaar en de chemie tussen de verschillende castleden is nooit verdwenen.
Veronica Mars S04
Een sterke zet blijkt echter dat de personages, in tegenstelling tot veel andere reboots, daadwerkelijk verouderd zijn. Waar de tieners van weleer nog droomden van een toekomst buiten Neptune, hebben Veronica & co zich er inmiddels bij neer moeten leggen dat ook hun levens vermoedelijk nooit hun geboortegrond zullen ontstijgen. Dit besef vormt een ongemakkelijke extra laag in het verhaal die als een sluier over alle gebeurtenissen hangt, net als het grimmige tijdperk Trump vol vreemdelingenhaat en polarisatie.
Veronica Mars S04
Waardevolle aanvullingen in de cast zijn overigens Oscarwinnaar J.K. Simmons ( Counterpart ) als de mysterieuze nieuwe partner van de sjoemelende zakenman Casablancas, en Patton Oswalt ( Patton Oswalt: Annihilation ) als een pizzakoerier die opeens in de spotlights komt te staan doordat hij getuige was van de bomaanslag.
Veronica Mars S04, vanaf 19 juli op Hulu. Een Nederlandse aanbieder is er nog niet.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief