Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Criminal S01: vernieuwende misdaadserie met sterk acteerwerk

  •  
21-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Criminal
Eén concept, vier landen, twaalf zaken. Met rollen voor David Tennant en Hayley Atwell.
‘Wat hier gebeurt, mag nooit om gevoelens draaien.’
Wanneer recherches in een misdaadserie de verdachte eindelijk hebben opgepakt en deze verhoren, is dit – als het goed geschreven en geacteerd is – het spannendste deel van een aflevering. In de verhoorkamers lopen emoties hoog op, het slimme politiewerk wordt eindelijk uitgelegd, en de manier waarop het rechercheteam een verdachte een bekentenis laat opbiechten wordt vaak in beeld gebracht als een kunst.
Criminal neemt dat stukje en bouwt een hele serie hieromheen: elke aflevering speelt zich enkel af in de verhoorkamer, de observatiekamer en de aangrenzende hal op het politiebureau. Er is geen actie, geen klopjacht, geen geweld, geen beelden van de misdaad. In Criminal is de hoofdverdachte al gepakt en het rechercheteam probeert een bekentenis op tafel te krijgen. Waar de zaak over gaat wordt al snel duidelijk, ook al is de verdachte soms al uren in de verhoorkamer wanneer de aflevering begint.
Criminal
Dit concept wordt toegepast in vier landen: Engeland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Elk land – apart te vinden op Netflix – heeft drie afleveringen met drie verschillende zaken. Doordat de verhalen geïsoleerd zijn in de verhoorkamer, is er minimale aandacht voor de onderlinge relaties tussen de rechercheurs, en hun privélevens.
Criminal
Dat de verhalen zich vooral afspelen binnen de vier muren van de verhoorkamer doet niets af aan de spanning. Het acteerwerk is ijzersterk en doordat de afleveringen zo gefocust zijn op het kat-en-muisspel tussen de verdachten en de rechercheurs is er veel ruimte voor de acteurs om in een korte tijd veel verschillende emoties te laten zien.
Alle afleveringen geven verrassend invulling aan het menselijk maken van de criminelen, de psychologische motivaties en de morele complexiteit. De zaken in de Britse serie zijn wel enigszins voorspelbaar, maar het acteerwerk van David Tennant ( Doctor Who , Jessica Jones), Hayley Atwell ( Agent Carter ) en Youssef Kerkour ( Nightflyers , Dracula ) maakt veel goed. De zaken die zich in de drie andere landen afspelen zijn minder voorspelbaar.
Criminal
George Kay ( Killing Eve ) en Jim Field Smith (The Wrong Mans) bedachten de serie, maar elk land werkt met zijn eigen cast en crew. Dit zorgt ervoor dat er specifieke geografische en culturele referenties van elk land in de verschillende settingen zijn. De afleveringen zijn allemaal opgenomen in Ciudad de la Tele in Madrid, maar in de eigen taal. Door de vernieuwende opzet van Criminal en de internationale verhaallijnen heeft de nieuwe anthologieserie van Netflix potentie om oneindig veel verhalen te vertellen uit nog meer landen.
Criminal S01, vanaf 20 september 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief