Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Crazy Ex-Girlfriend S04E01: Rebecca Bunch zet babystapjes

  •  
14-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Crazy Ex-Girlfriend S04
Rebecca doet boete voor al haar zondes, maar wel op de alles-draait-om-Rebeccamanier.
Onze favoriete gestoorde ex is terug voor haar laatste seizoen. Net als Archie in Riverdale is Rebecca Bunch (Rachel Bloom) op weg naar de gevangenis, eveneens voor een misdaad die ze niet heeft gepleegd. Maar daar houden de vergelijkingen wel een beetje op. Waar Riverdale wat betreft plot vaak verdrinkt in teveel ambities, hadden de makers (Bloom en Aline Brosh McKenna) van Crazy Ex-Girlfriend al vanaf het begin een heel duidelijk – maar daardoor overigens niet minder ambitieus - vierseizoenenplan voor ogen.
Seizoen ging over ontkenning. Topadvocate Rebecca Bunch voelde zich niet lekker in haar topbaan bij een prestigieus advocatenkantoor in New York, dus vertrok ze naar West Covina, een slaperig dorpje in Californië. Dat haar eerste grote liefde, Josh (Vincent Rodriguez III), daar ook woont is natuurlijk geheel toevallig. Echt waar! Nee, echt! In seizoen twee onderkent Rebecca haar manische, slinkse gedrag, maar dan alleen om het goed praten. Oké, ze doet wel eens gekke dingen, maar dat is allemaal uit naam der liefde, en wie is niet ooit eens gek van de liefde geweest? In seizoen drie bereikt Rebecca haar dieptepunt. De plotse terugkeer van oud-medestudent Trent (Paul Welsh) – wat betreft modus operandi eigenlijk de mannelijke variant van Rebecca – zet haar een spiegel voor. Dit gedrag is niet normaal, maar onderdeel van een onderliggende psychische stoornis. Daarom neemt ze haar verantwoordelijkheid nadat ze Trent – zelfs al was het uit verdediging – van een flatgebouw afduwt. Als zij hem in het eerste seizoen niet had benaderd om haar nepvriendje te spelen, was dit nooit gebeurd. Haar acties hebben andere mensen in gevaar gebracht. ‘Ik was een waardeloze, manipulatieve liefdesverslaafde met een nog niet onderkende borderline stoornis.’
7093.w2700.0.1d59df2
Dus gaat seizoen vier over boetedoening, maar dan wel op de alles-draait-om-Rebecca-Bunchmanier. Want wie laat zich, behalve Archie, vrijwillig opsluiten in een gevangenis, voor een misdaad die zij/hij niet heeft begaan? Haar medegevangenen, waaronder Nicky (Britney Young, GLOW ), zijn op z’n zachtst gezegd niet onder de indruk van deze ‘nobele’ symbolische daad. Haar realisatie dat ze zich als blanke vrouw in Amerika in een bevoorrechte positie bevindt, kan bij haar niet automatisch bevoorrechte vriendinnen evenmin op veel medeleven rekenen. ‘Je beseffen dat je geprivilegieerd bent verandert niets aan het feit dat je een rijke, blanke advocate bent, die schuld bekende voor dramatisch effect', aldus buurmeisje Heather (Vella Lovell).
Rebecca is niet de enige die nog flink aan de zelfanalyse moet. Josh doet wat hij altijd doet wanneer hij vastzit in een moeilijke situatie zonder makkelijke oplossing: hij legt de schuld bij anderen. Dus was het niet zijn schuld dat hij Rebecca aan het einde van het tweede seizoen voor het altaar liet staan om priester te worden. Want Rebecca was gestoord. Dus. Maar nu begint hij zich af te vragen waarom hij nooit heeft ingezien dat Rebecca hoognodig hulp nodig had. Wij weten het antwoord wel: Josh heeft de hersencapaciteit en de aandachtspanne van een goudvis. Josh vindt via een persoonlijkheidstest op het internet een ander excuus: misschien heeft hij ook wel een psychische stoornis, of twee!
7095.w1200.0.65131b0
Ook Nathaniel (Scott Michael Foster, Californication, Blood & Oil ), Rebecca’s nieuwe vlam, vlucht weg voor zijn gevoelens nadat de vrouw die hij liefheeft liever vrijwillig de gevangenis ingaat dan meegaat naar Hawaii. Hij verwisselt zijn hartzeer voor fysieke pijn en gaat op een Death Wish Adventure.
Rebecca begint aan haar laatste etappe, maar vrees niet. Met nog zeventien afleveringen in het verschiet heeft ze nog een lange weg te gaan.
Crazy Ex-Girlfriend S04, vanaf 13 oktober elke week een nieuwe aflevering op Netflix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief