Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Cowboy Bebop S01: hoe minder voorkennis, hoe beter

  •  
20-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
Cowboy Bebop
Aan deze live-action tv-adaptatie van de Japanse anime-klassieker kan je het best zo blanco mogelijk beginnen.
Bij de live-action-serie Cowboy Bebop geldt het adagio: hoe minder je weet van de originele Japanse anime-serie van eind jaren negentig (overigens ook bij Netflix te zien), hoe beter.
Zelf ondervond ik dit aan den lijve, toen ik voorafgaand aan de live-action-variant ook drie afleveringen van het origineel keek. Ik raakte direct afgeleid door het feit dat de adaptatie sommige scènes van de anime tot in het kleinste detail volgde – zelfs tot aan de rode waas over de lens – om dan opeens toch iets aan het verhaal te veranderen (en helaas vaak niet ten goede).
Cowboy Bebop
Je kan het best zo blanco mogelijk aan de serie beginnen. Al komt zelfs dan het verhaal van de twee ruimtecowboys – oftewel premiejagers - Spike Spiegel (John Cho, Star Trek , Harold & Kumar ) en Jet Black (Mustafa Shakir, Luke Cage , The Deuce ) wat traag op gang. Pas in de vierde aflevering, wanneer Spike en Jet aan boord van hun ruimteschip Bebop vast gezelschap krijgen van eigenzinnige collega Faye Valentine (Danielle Pineda, What/If ), begint de serie zijn ritme te vinden.
Cowboy Bebop
De scènes waarin de drie met elkaar kibbelen en ouwehoeren zijn dan ook steevast het leukst. Vooral de grofgebekte Faye en de stoïcijnse Spike zijn aan elkaar gewaagd. Hun relatie ontdooit pas wanneer Faye Spike vertelt van haar douche-bad-douche-routine.
Cowboy Bebop
Eén ander ding heeft de live-action-variant ook goed van zijn voorganger afgekeken: de criminelen waar Spike, Jet en Faye op jagen zijn stuk voor stuk kleurrijke types, maar blijven nooit langer hangen dan nodig. Van doorgeslagen smokkelaar Asimov in aflevering 1, en de Teddy Bomber in aflevering 2 tot ecostrijder Maria Murdock (Adrienne Barbeau, Escape from New York ) in aflevering 4. Ook van Whitney (Christine Dunford), een onbetrouwbare zakenvrouw en oude bekende van Faye, vind je het jammer dat je na één aflevering alweer afscheid moet nemen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Cowboy Bebop
Hadden de makers maar hetzelfde uitgangspunt gevolgd bij personages Vicious (Alex Hassell, The Miniaturist ) en Julia (Elena Satine, The Gifted ). De eerste is Spikes aartsrivaal uit een vorig leven, de ander zijn verloren liefde. In de anime-serie worden beide personages spaarzaam ingezet, in de live-action-versie krijgen ze zoveel schermtijd dat je deze moderne Lord en Lady Macbeth na twee afleveringen al meer dan zat bent. En dan moeten de flashback-aflevering en de grote confrontatie nog komen.
Cowboy Bebop
Vicious en Julia zijn als die laatste gasten die maar niet door willen hebben wanneer het tijd is om te gaan.
Cowboy Bebop S01, vanaf 19 november 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief