Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Costa!! de serie S01E01: nog niet helemaal in balans

  •  
02-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
807 keer bekeken
  •  
CostaDeSerie

© Netflix

In televisie-reboot van welbekende film- en televisiefranchise moeten de jongelingen het roer overnemen van de kwakkelende clubuitbater.

Het gaat in deze televisie-reboot van Costa! niet erg goed met de uitbater van de club uit de titel. Thomas (Roeland Fernhout) heeft last van paniekaanvallen. Het kost hem veel moeite om het feestgedruis in goede banen te leiden. Dus is het aan zijn jonge protegés om de boel draaiende te houden terwijl hij opknapt. Hoewel de vraag ook rijst: is Thomas niet veel te oud om een zaak te runnen die juist draait om de jeugdigheid – en om seks, natuurlijk? Terwijl Thomas rust zoekt bij onder meer oudgediende Frida (Katja Schuurman) ontfermen Kay (Sinan Eroglu) en Mike (Oscar Aerts) zich over nieuwe sollicitanten.

De twee benadrukken dat werken bij Costa ‘niet zomaar een bijbaantje is’, maar een ‘way of life’. Dat de sollicitanten vervolgens het hazenpad kiezen, komt niet als een verrassing. Gelukkig weten Kay en Mike wél Duuk (Joep Paddenburg) te strikken door hem te beloven dat je in de club bakken met geld kan verdienen. Sterker nog: Kay veegt z’n kont af met een ‘barkie’ (een biljet van honderd euro). Klinkt ietwat vulgair en dat is Costa! ook altijd geweest: een kroniek van jonge mensen die met elkaar neuken terwijl ze overpeinzen hoe de rest van hun leven eruit zal zien.

Costa!!

© Gemma Silvestre / Netflix

Storend is alleen dat de scenaristen de balans nog een beetje zoek zijn. Zo draait een van de story arcs om de buurman van de club, die constant klaagt over geluidsoverlast. Klinkt naïef: je gaat toch niet naast een uitgaansgebied wonen? Bovendien heeft zo’n serie vol testosteron zo’n zwaard van Damocles (een mogelijke sluiting) niet nodig: focus op de jeugd, op de nieuwkomers (met ook rollen van Lisa Zweerman en Bo Maerten) en hun sores. Dat zou al genoeg moeten zijn voor smeuïge televisie.

Costa!! de serie, vanaf donderdag 2 mei 2024 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief