Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes S01E01: nauwgezette research

  •  
20-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes
Drieluik van Joe Berlinger – die eerder al aandacht wijdde aan Ted Bundy – intrigeert, maar is niet het meest treffende portret van de ‘Killer Clown’.
Na Ted Bundy ( Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes , 2019 en Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile , 2019) waagt filmmaker Joe Berlinger, die intussen een bekend gezicht is in de Netflix-catalogus – hij maakte ook Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel (2021) – zich aan een andere beruchte seriemoordenaar: John Wayne Gacy. Het monster dat ook wel de ‘Killer Clown’ werd genoemd. Centraal in Berlingers nieuwe drieluik staan een aantal opgenomen politieverhoren die kennelijk niet eerder waren vrijgegeven. Dat is logischerwijs genoeg reden voor Berlinger om weer in de geschiedenis van de seriemoordenaar te duiken.
De documentairereeks begint met de vermissing van de 15-jarige Robert Piest ten noorden van Chicago waar Gacy ook woont. Die vermissing leidt tot Gacy’s huis en uiteindelijk tot de vondst van verschillende stoffelijke overschotten in Gacy’s huis en tuin. Tijdens de politieverhoren doet hij echter alsof hij hier niets van weet; hij speelt de onschuld zelve. Hoeveel bewijs er ook op tafel komt. De wijze waarop Gacy bijna laconiek en geïrriteerd reageert tijdens zulke gesprekken werd ook al belicht door documentairemaker Rod Blackhurst, die eerder al furore maakte met Amanda Knox (2016): hij maakte vorig jaar het bij de Amerikaanse streamingdienst Peacock verschenen zesdelige John Wayne Gacy: Devil in Disguise.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Blackhursts reeks, die niet te zien is in Nederland, is gebaseerd op beeldmateriaal: interviews die Gacy had met een FBI-profiler. En die beelden zijn tegelijkertijd fascinerend en huiveringwekkend. Zeker wanneer je niet zeker weet of Gacy nu langs of in de camera kijkt. Sowieso oogt John Wayne Gacy: Devil in Disguise completer, al is het omdat de reeks ruim twee uur langer duurt dan die van Berlinger en Gacy zelf een grotere rol speelt. Hoewel je ook in Conversations with A Killer: The John Wayne Gacy Tapes kan zien hoeveel research Berlinger heeft moeten doen voor zijn portret van de alom geliefde goeddoener die uiteindelijk werd veroordeeld voor 33 moorden.
Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes, vanaf 20 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief