Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Commando’s S01E01-02: intrigerende doofpotaffaire

  •  
30-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
Commando's
Niets is wat het lijkt in zinderende thriller over de nasleep van een clandestiene missie van Nederlandse commando’s in Nigeria.
Fotocredits: AVROTROS / Suzy Bernstein
Een clandestiene ‘black ops’ operatie onder leiding van John de Koning (Werner Kolf) loopt in de soep in Nigeria. De gezagvoerder zou met zijn manschappen – Nederlandse commando’s – in opdracht van de Amerikanen een invloedrijke Nigeriaan uit de handen van terreurorganisatie Boko Haram moeten bevrijden, maar flarden uit de openingsscène van de eerste aflevering duiden erop dat er een en ander is misgegaan. De Nigeriaan in kwestie is 3 jaar later minister en verzoekt op staatsbezoek in Nederland dat De Koning – die is overgestapt naar de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging – optreedt als zijn lijfwacht tijdens een rendez-vous met Nederlandse ambtenaren.
Hierop gaan er belletjes rinkelen bij het korps Commandotroepen, de oude werkgever van De Koning. Want waarom dit opmerkelijke verzoek? De Konings toenmalige commandant vraagt zich af: heeft een van de commando’s gelekt? Waarmee natuurlijk de suggestie wordt gewekt van een doofpotaffaire. De commandant stelt voor dat De Koning zijn mannen van toen bij elkaar brengt om ze tot de orde te roepen. Die zijn hier echter niet allemaal ontvankelijk voor. Vooral Aza (Bilal Wahib) en Kenneth (Chiem Vreeken) zijn sceptisch en willen niets meer met hun voormalig leidsman te maken hebben. Simon (Kay Greidanus) blijkt daarnaast een affaire te hebben met een Interpolagent (Charlotte Timmers).
Commando's
Het staat, kortom, buiten kijf dat De Koning zich begeeft in een zogeheten shitstorm. Hij wordt bedreigd door de Nigerianen, probeert intussen de schade van zijn acties in het verleden in te dammen, zijn superieuren naar de mond te praten, en zijn mannen in het gareel te houden. Acteur Kolf speelt deze onzekerheid met verve. Hij heeft zich intussen ontpopt als een acteur die moeiteloos een scala aan emoties weet te ventileren. Maar hij straalt ook de gewichtigheid uit die noodzakelijk is om een groep eigenzinnige macho’s door het duister te kunnen leiden. In een zinderende thriller waarin niets is wat het lijkt.
Commando’s S01, vanaf 30 augustus 2020 in zijn geheel op NPO Plus, en vanaf dan ook wekelijks op NPO 3 en NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief