Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Sinan Can: Shamsi

19 okt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Sinan can column. Preprpng

Ik ben vaak in Londen geweest, maar nooit eerder was ik op zondag in Hyde Park waar zich al een paar eeuwen de roemruchte Speakers’ Corner bevindt. Een vrijplaats voor discussie en debat waar elke zondag allerlei mensen naar toe trekken, om vooral te ontladen. In de 18de eeuw was het de plek waar de galgen stonden en waar mensen werden opgehangen, maar voor het vonnis voltrokken werd, mocht de ter dood veroordeelde nog een keer vrijuit spreken. Er wordt nu gelukkig niemand meer opgehangen en er zijn slechts twee onderwerpen waar je niet over mag praten: het omverwerpen van de regering en de Britse koninklijke familie.

Een aantal weken geleden was ik in Londen om research te doen voor een nieuwe documentaireserie. Op een warme zondag stapte ik uit bij metrostation Marble Arch en stak over naar Hyde Park. Bij de ingang van het park was het al direct druk met groepjes mensen. Joden en moslims die fel in discussie waren over de Palestijns-Israëlische kwestie. Iets verderop waren christenen en moslims druk in gesprek over wiens geloof nu de ware was. Weer verderop was er discussie tussen atheïsten en christenen.

Een heel stuk verder stond een grote groep jongeren om een jongen heen. Hij bleek Shamsi te heten en hield een vurig betoog over de islam. De groep jonge mannen luisterde aandachtig. Steeds meer mensen werden als door een magneet aangetrokken door deze Shamsi. De jonge Britse-Algerijn had krullen en een gouden tand en droeg een djellaba. Onder deze traditionele kleding had hij flitsende Nikes aan. Hij merkte op dat ik een buitenstaander was en we raakten aan de praat. Al snel ging het over politiek en waar ik stond als het om religie ging. Deze jonge salafist vertelde dat hij ooit een soefi was, maar nu het juiste pad had gevonden en zich sindsdien afzet tegen de spirituele, niet-dogmatische, pacifistische soefi-stroming binnen de islam. Ik ben benieuwd wat dat ware pad Shamsi gaat brengen.  Toen ik wegliep richting het metrostation ging hij met een groep jongens demonstratief op straat bidden.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!

Meer over:

sinan can, artikelen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA