Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Sinan Can: Leonard Goodman

7 sep 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
Column sinan
In een klein kantoor werkt Leonard Goodman, een Joods-Amerikaanse mensenrechten-advocaat die per toeval het dossier in handen kreeg van de Afghaanse Shawali, over wie ik vorige week op deze plek schreef. Shawali zat onterecht vast in Guantánamo Bay. Goodman twijfelde of hij deze zaak wel of niet zou doen. Binnen zijn familie en vriendenkring waren er mensen die vonden dat hij geen moeite moest doen om iemand vrij te krijgen die verdacht werd van terrorisme. Goodman zette door omdat hij geloofde in rechtvaardigheid en ook in de rechtsstaat. Hij bezocht Shawali in Guantánamo, bestudeerde zijn dossier en kwam er al heel snel achter dat deze man onterecht vast zat. Met een lange adem en 70.000 dollar eigen geld kreeg hij Shawali vrij. Hij redde het leven van de gevangene die niet meer geloofde in een goede afloop. De vastberadenheid van Goodman gaf de doorslag.

De advocaat vertelde dat hij tijdens een benefiet geld had gedoneerd voor een goed doel en dat de organisatoren zijn geld niet wilden, omdat hij een terrorist de gevangenis uitgeholpen had en ook in zijn omgeving waren er mensen die niet meer met hem wilden praten.

Twee mannen die elkaar niet kennen en elkaar waarschijnlijk ook nooit hadden kunnen ontmoeten, kruisen elkaars paden door een aanslag met grote impact: 9/11. Hoe mooi en universeel is menselijkheid, rechtvaardigheid en barmhartigheid. Ook al ken je elkaar niet. Af en toe hebben de mannen contact met elkaar: dan reist Shawali naar Kandahar en met een tolk erbij skypet hij met Goodman. Leonard Goodman is de absolute held voor mij, het had ook niet anders gekund met zo’n achternaam.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!

Meer over:

sinan can, artikelen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA