Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Column Sinan Can: Fatima

30 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
309 keer bekeken
sinan
Elke dag zit Fatima op dezelfde plek. Ze kijkt uit over de zee, soms urenlang. Roerloos kijkt ze dan naar de eindeloze horizon.
‘Wat doet u hier elke dag?’ vroeg ik haar, gezeten naast elkaar op het strand van de kuststad Bizerte in het Noorden van Tunesië. ‘Ik kijk uit over de zee, ik wacht op mijn twee zoons, ik wacht op hun terugkeer.’ Fatima’s zoons zijn op een zonnige septemberdag in 2012, anderhalf jaar na de Tunesische revolutie, in een gammel vissersbootje richting Italië vertrokken. Samen met andere jonge Tunesiërs gingen ze voor een nieuw leven en een betere toekomst.
Ze heeft al jaren niks van haar zoons gehoord, maar Fatima weet met zekerheid dat ze in leven zijn. Ze laat me een foto zien van een schip dat is aangemeerd in Sicilië . De vissersboot is volgens haar aangekomen.
Een familielid heeft Fatima verteld dat haar zoons worden vastgehouden in een ondergrondse gevangenis in Italië . Dat is volgens Fatima de reden waarom ze niet kunnen bellen. In de wijk waar Fatima woont, zijn op deze manier al 25 jongens vertrokken. Achttien moeders wachten op bericht van hun zoons – vermoedelijk verloren zoons.
Fatima draait zich weer richting zee, het Europese paradijs lijkt ver weg. Detentie in Italië duurt niet meer dan een halfjaar, weet ik, en daar zijn helemaal geen gevangenissen onder de grond waar jonge gelukzoekers worden vastgehouden. Ik durf dit niet tegen Fatima te zeggen. De gedachte dat haar zoons nog leven geeft Fatima hoop, ik mag haar dat niet ontnemen. Dus houd ik mijn mond en staar ik samen met haar naar de zee. Elke dag al negen jaar zit Fatima op dezelfde plek te wachten op haar zoons.

Meer Sinan Can? Lees iedere week zijn column in de VARAgids!

Meer over:

sinan can, artikelen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA