Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Column: Comic-Con tijdens corona

  •  
22-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Avengers: Endgame
Ook de San Diego Comic-Con werd slachtoffer van corona. Maar met Comic-Con@Home kunnen we toch een beetje proeven van het Comic-Con gevoel.
Een van mijn beste ervaringen als film- en tv-journalist was een bezoek aan de Comic-Con in San Diego in 2010, het jaarlijkse evenement voor iedereen die ook maar een beetje van strips, film en/of tv houdt.
Vijf dagen lang struinde ik, samen met 130.000 al dan niet gekostumeerde anderen, door de immense ruimtes van het San Diego Convention Center. In Ballroom 20 (plek voor 4500 man) kon je terecht voor tv-series zoals Fringe, Bones, Family Guy en Psych. In de gigantische Hall H (capaciteit: 6000 man) werden films zoals Harry Potter and the Deathly Hallows, Green Lantern en The Avengers gepresenteerd. Tussen de panels door liep je, schouder aan schouder, door de Exhibit Hall voor een handtekening van je favoriete comicbook-artist, of andere memorabilia.
Hoe leuk het ook was om grote namen zoals Angelina Jolie (Salt), Sigourney Weaver (Paul), Daniel Craig en Harrison Ford (Cowboys & Aliens) en de complete cast van The Avengers in levenden lijve te zien (zelfs al waren ze, van achter in de zaal gezien, niet veel groter dan miniatuurpoppetjes), uiteindelijk waren juist de minder voor de hand liggende panels het meest memorabel. Zoals eentje over de ‘science’ in sciencefictionfilms (‘In Armageddon regent het… op een asteroïde!’) en een paneldiscussie over de fysiologische mogelijk- of onmogelijkheid van rennende zombies.
Het was een geweldige belevenis, eentje die ik iedereen aan kan raden. Ik denk zelfs met nostalgische gevoelens terug aan de wachtrijen. En dan niet eens omdat het iets is dat we ons nu, ten tijde van alle coronamaatregelen, nauwelijks nog kunnen voorstellen. Overal waren rijen, ongeacht of je nu naar binnen wilde bij de toiletten of bij een dubbelpanel met Joss Whedon en J.J. Abrams. Maar het waren wel uitermate gedisciplineerde rijen, strak in het gareel gehouden door ijverige vrijwilligers. Voordringen was uit den boze. En zelfs de schrijvende pers moest, net als de gewone sterveling, netjes op zijn of haar beurt wachten, of de wachttijd nou dertig minuten, of drie uur bedroeg. Als één evenement wachtrijen op anderhalve meter afstand in goede banen had kunnen leiden, dan was het de San Diego Comic Con geweest.
Helaas, het mocht niet zo zijn. Dit jaar komt er geen fysieke Comic-Con. In plaats daarvan biedt de organisatie wel iets anders moois. Tot en met zondag 27 juli biedt Comic-Con met Comic-Con@Home een selectie van ruim 350 panels aan die mensen - gratis!!! - online bij kunnen wonen.
Uiteraard zijn er de grotere panels, zoals op zaterdag van Bill & Ted Face the Music (uiteraard met Keanu Reeves en Alex Winter) en op donderdag van Star Trek Universe (met cast en crew van zowel Star Trek: Discovery , de aankomende animatieserie Star Trek: Lower Decks én Star Trek: Picard ). Charlize Theron praat op vrijdag een heel uur over al haar actieheldenrollen en Nathan Fillion (Firefly, Castle, The Rookie) kijkt zondag terug op zijn carrière, waarbij ook Joss Whedon, Gina Torres en Alan Tudyk hun opwachting zullen maken (veel van de panels zijn naderhand nog terug te zien).
Maar stem voor het echte Comic-Con gevoel vooral ook eens af op de minder voor de hand liggende panels, zoals die over het werk van locatiescouts (LMGI - Hollywood Location Scouts, vrijdag), een gesprek tussen William Shatner (Star Trek) en vier NASA-experts over ruimtetochten naar de maan (Back to the Moon and Beyond with NASA, zaterdag) of eentje over hoe zombies ons kunnen voorbereiden op een volgende pandemie (Zombies and Coronavirus: Planning for the Next Big Outbreak, vrijdag).
De ervaring van Comic-Con@Home zal onvermijdelijk niet kunnen tippen aan die van het origineel – alle panels zijn ook nog eens van tevoren opgenomen – maar wellicht maakt het nieuwsgierig naar de fysieke variant. De bonte kostuums en lange rijen zal je er in ieder geval even bij moeten denken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief