Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Colin in Black & White S01E01: ontroerend en activistisch

  •  
29-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
Colin in Black & White
Activist en voormalig NFL-ster Colin Kaepernick slaat de handen ineen met filmmaker AvaDuvernay voor dramareeks gebaseerd op Kaepernicks leven.
In Colin in Black & White blikt voormalig American Football-ster Colin Kaepernick – de man die voorafgaande aan wedstrijden uit protest tegen politiegeweld knielde tijdens het Amerikaanse volkslied – terug op zijn leven. Kaepernick schreef samen met filmmaker Ava DuVernay een soort kruising tussen documentaire en drama. Een hybride vorm waarin de stem van Kaepernick eigenlijk voortdurend aanwezig is, al dan niet in de voice-over, of in tussenscènes waarin hij commentaar levert op zijn gefictionaliseerde ik, gespeeld door Jaden Michael. Al snel blijkt dat Kaepernicks levensverhaal zich uitstekend leent voor een breder perspectief op racisme in de sportwereld en racisme in de Verenigde Staten.
Kaepernick is de zoon van twee witte adoptiefouders en kwam pas later in zijn jeugd in aanraking met de zwarte cultuur. Dat levert in de eerste aflevering direct ontroerende scènes op, zoals wanneer de atleet in spé voor het eerst een kapsalon betreedt waar zwarte Amerikanen hun haar laten doen. Maar Kaepernick wil cornrows, zijn haar laten vlechten, en dat is not done als je wil sporten met je medemens, want dan zie je eruit als een ‘thug’, en crimineel. En hoewel zijn ouders (fijne rollen van Mary-Louise Parker en Nick Offerman) hier aanvankelijk niet zoveel moeite mee hebben, veranderen ze van mening als de honkbalcoach belt: Colin móet naar de kapper.
Colin in Black & White
Deze anekdote wordt weer gelinkt aan een groter verhaal: hoe basketbalster Allen Iverson zo’n 15 à 20 jaar geleden werd neergezet als misdadiger, vanwege zijn voorkomen. Wat DuVernay en Kaepernick vervolgens doen is de kijker laten kennismaken met het antoniem van deze vooroordelen; door een cursus zwarte cultuur voor te schotelen. In scènes gemaakt met veel liefde, zonder pedante gestes. Want liefde is misschien wel de modus operandi van DuVernay, die steevast mooie drama’s – zie Selma (2014) en When They See Us (2019) – maakt die zich ook laten omschrijven als kritische pamfletten op het Amerika van nu.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Colin in Black & White
De enige achilleshiel van Colin in Black & White is dat de constructie van de reeks telkens zichtbaar wordt wanneer Kaepernick weer een scène onderbreekt. Dat oogt soms ietwat gekunsteld. Maar dat het leven van de man die niet wilde buigen voor de kritiek nu op deze manier uitgebreid in de spotlights wordt gezet is volstrekt terecht.
Colin in Black & White S01, vanaf 29 oktober 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief