Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Code Black S1E01-02: doorsnee medisch drama

  •  
05-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
353 keer bekeken
  •  
Code Black S01
Code Black is een dertien-in-een-dozijn medisch drama met een laagje realisme.
Chaos. Op de spoedeisende hulp zal geen enkele situatie ordelijk verlopen. Rondrennende artsen en verpleegkundigen, piepende monitoren, en heel veel stress. Het medische drama Code Black toont de druk op het personeel van een overvolle en onderbezette Amerikaanse spoedeisende hulp.
Code Black is een fictionele adaptatie van de gelijknamige documentaire uit 2014 van arts Ryan McGarry. De serie van producent Michael Seitzman (Quantico) speelt zich af in het fictieve Angels Memorial Hospital in Los Angeles. In de opener wordt duidelijk dat een ‘code black’ ontstaat wanneer er een overvloed is aan patiënten, maar onvoldoende middelen om ze te behandelen. Terwijl er in een gemiddelde spoedeisende hulp vijf keer per jaar een code black ontstaat, bereikt Angels Memorial dit driehonderd keer per jaar.
7714.w800.0.5494b3a
Binnen het medisch drama genre toont de serie niets nieuws. Code Black volgt een strakke formule, en alles wordt netjes afgewikkeld aan het einde van elke aflevering. In tegenstelling tot medische drama’s zoals Grey’s Anatomy is er (bijna) geen aandacht voor relationele perikelen. Een voorraadkast wordt daadwerkelijk gebruikt om medicijnen in op te slaan, en is geen geheim ontmoetingspunt voor hormonaal personeel. Hoofdverpleger Jesse Sallander (Luis Guzman, Narcos) stelt dan ook aan de nieuwe residenten dat onder geen enkele omstandigheid iemand zal sterven terwijl de patiënt in zorg staat bij het Angels Memorial.
7713.w800.0.15782c7
De personages zijn niet bijzonder complex of gelaagd. Of het nu gaat om directeur Leanne Rorish (Marcia Gay Harden, The Newsroom) als buitenbeentje die bereid is de standaardprocedure te omzeilen als dit een leven zou redden, of arts Neal Hudson (Raza Jaffrey, Homeland) als haar rechtlijnige collega. Na een onorthodoxe methode waarmee Leanne een patiënt redt, geeft hij aan hoe teleurgesteld de hogere leidinggevenden zullen zijn met haar methoden. ‘Jij bent de dokter die ze willen; ik ben de dokter die ze nodig hebben’, aldus Leanne.
7711.w800.0.e73e120
Leannes eerstejaars residenten worstelen zich door hun nieuwe situatie heen: Angus (Harry Ford) verliest telkens zijn zelfvertrouwen. Christa (Bonnie Somerville) is iets ouder dan de gemiddelde resident. Mario (Benjamin Hollingsworth) wekt bij iedereen irritaties op. En Malaya (Melanie Chandra) is een capabele resident die Angus een hand boven het hoofd houdt.
Code Black mist persoonlijkheid door de voorspelbare formule. De eerste afleveringen tonen dat de serie zich focust op het realisme van een ziekenhuis, maar zich soms verliest in (valse) sentimentaliteit. Juist doordat de makers zich krampachtig vasthouden aan authenticiteit komen de kleine emotionele momenten hol over.
7710.w800.0.cb2dae5
Een pluspunt is dat de serie een diverse cast heeft die een breed scala aan leeftijden, en etnische en sociaal-economische achtergronden vertegenwoordigt. Daarnaast vormen ervaren acteurs de kern van de cast, waarbij vooral Guzman solide overkomt. Hoewel de achtergrondverhalen van de personages licht wordt aangestipt, is de patiënt op de brancard (vooralsnog) het belangrijkste personage.
Code Black is het meest geschikt voor de liefhebber van het genre. Het is een doorsnee medisch drama met een laagje authenticiteit.
De eerste twee seizoenen van Code Black zijn vanaf 3 december 2018 beschikbaar bij Ziggo Movies & Series.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief