Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Chilling Adventures of Sabrina S02E01-03: half mens, half heks, volledig feminist

  •  
05-04-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Chilling Adventures of Sabrina S02
Sabrina en haar medeheksen hebben grootse plannen. En onderdanigheid aan de man heeft daar niets mee te maken.
Chilling Adventures of Sabrina houdt goed de vaart erin. Nog geen zes maanden na het eerste seizoen – en een kerst-, pardon, winterzonnewende-special – racen we door naar seizoen twee (Netflix zelf noemt het deel twee) en leren we hoe het Sabrina Spellman (Kiernan Shipka, Mad Men ), half-mens, half-heks, vergaat nu ze tijdens haar Duistere Doop haar ziel aan Satan heeft beloofd.
Onvermijdelijk voelt alles daarna toch een beetje anders. Dus kondigt Sabrina aan zich voorlopig even fulltime op haar studie aan de Academy of Unseen Arts te richten, in plaats van op het normale middelbare onderwijs op Baxter High. Als je kunt kiezen tussen leren rekenen en leren toveren is de keuze snel gemaakt (zie ook: Harry Potter). Tante Zelda (Miranda Otto, The Lord of the Rings, 24: Legacy ) is verguld, Tante Hilda (Lucy Davis, The Office, Better Things , Wonder Woman) maakt zich zorgen. Wat als Sabrina, zonder haar normale mensenvrienden om haar heen, haar menselijkheid kwijtraakt?
9039.w1800.0.d082c85
Faustus (Richard Coyle, Coupling), schoolhoofd van de Academie en Hogepriester van de heksenkring, is juist bang voor het tegenovergestelde. Dat Sabrina op deze school in de leer ging was dan misschien wel de bedoeling van de Dark Lord, maar dat betekent nog niet dat hij de Academie zomaar laat bezoedelen door haar radicale, menselijke ideeën, zoals gendergelijkheid (en het niet traditioneel offeren en opeten van jonge, vrouwelijke heksen). Want, zo vraagt Sabrina zich hardop af, waarom moet de Top Boy – de rechterhand van de schooldirecteur – altijd automatisch een jongen zijn?
9036.w1800.0.d09e8f6
Sabrina is niet de enige die te maken krijgt met genderdiscriminatie. Susie (Lachlan Watson), die nu door het leven gaat als Theo, wil graag meedoen met het jongensbasketbalteam, met alle verwachte tegenstand en vijandigheid van dien.
9038.w1800.0.d1f8ed5
Feminisme is geen nieuw thema voor de serie. In het eerste seizoen zette showrunner Roberto Aguirre-Sacasa al serieuze vraagtekens bij het hele idee van een Duistere Doop, waarbij een heks wordt beloond met alle macht die ze maar wil, zolang ze maar wel eeuwige trouw zweert aan een man.
9028.w1800.0.2b7662a
De Dark Lord test dan ook al snel Sabrina’s loyaliteit. Zijn eerste eis oogt onschuldig: het stelen van een pakje kauwgom. Hoe moeilijk kan het zijn? Maar zelfs zo’n opdracht wordt opeens een stuk lastiger wanneer je daarbij actief wordt tegengewerkt door Lilith, verstopt in het lichaam van de voormalige juf, en nu schooldirectrice, Mary Wardwell (Michelle Gomez, Green Wings, Missy in Doctor Who ). Zij heeft juist net met Zijne Duisterheid een weddenschap afgesloten waarbij ze stelde dat bij Sabrina haar goede, menselijke kant altijd overwint.
9040.w1800.0.242be8f
In het eerste seizoen was Juffrouw Wardwell vooral de meedogenloze, duivelse poppenspeelster, die achter de schermen aan de touwtjes trok om Sabrina toch duister gedoopt te krijgen. Het tweede seizoen gaat dieper in op de tragiek en ironie van Lilith, de eerste vrouw van Adam, die hem verliet omdat ze weigerde zijn ondergeschikte te zijn, om uiteindelijk alsnog onder de duim van een man, de Dark Lord, te belanden. Alles heeft ze over voor haar Duistere Meester, maar hij prefereert Sabrina. Het wordt interessant om te zien wat de komst van Juffrouw Wardwells verloofde, die ‘toevallig’ ook nog eens Adam (Alexis Denishof, Angel) heet, gaat brengen.
Wat dat betreft pakt Tante Zelda het slimmer aan. In het eerste seizoen eindigde ze als zeer gewillige seksslaaf van Hogepriester Faustus. Maar Zelda heeft grotere plannen. En liefde en onderdanigheid hebben daar niets mee te maken.
9037.w1800.0.1ab2abc
Is er dan helemaal niets aan te merken op de start van het tweede seizoen? Jawel. Al het duistere gekonkel op de Academie en binnen de Spellman-familie, daar steekt het wel en wee van Sabrina’s sterfelijke vriendjes en vriendinnetjes op Baxter High nogal karig bij af.
9042.w1800.0.bc0c10b
Want met hoeveel empathie Theo’s transitie ook wordt gebracht, en hoe zoet de ontluikende romance tussen Roz (Jazz Sinclair, Slender Man) en Harvey (Ross Lynch, My Friend Dahmer), Sabrina’s vroegere vriendje, ook is, ze kunnen niet op tegen een heksenfeest als Lupercalia – een soort Valentijnsdag met orgieën in plaats van kaartjes en rode rozen – waar heksen, verkleed als Roodkapjes, jagen op de heksenmeesters, verkleed als wolven.
Kan je het Sabrina dan echt kwalijk nemen dat ze de ene wereld boven de andere verkiest?
Chilling Adventures of Sabrina S02, vanaf 5 april 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief