Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Charmed S01E01-05: magie zonder charme

  •  
27-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Charmed
De reboot van de originele serie zit vol gemiste kansen en voelt als een oppervlakkige viering van girlpower.
De originele serie Charmed liep van 1998 tot 2006 en was dé cultserie voor de generatie die hiermee opgroeide. Wanneer het nieuws kwam dat er een reboot zou komen, was er hoop dat het een prequel zou worden en de oorspronkelijke cast hierbij betrokken zou worden. Dit is niet gebeurd, waardoor de nieuwe schrijvers (Jennie Urman, Jessica O'Toole en Amy Rardin; Jane the Virgin) flink wat kansen hebben gemist.
In de reboot worden de zusjes Mel Vera (Melonie Diaz; Fruitvale Station) en Maggie Vera (Sarah Jeffrey; Shades of Blue) opgeschrikt door hun moeders dood. Mel denkt dat zij is vermoord, maar Maggie wil vooral proberen verder te gaan met haar (studenten)leven. Na een tijdsprong van drie maanden staat hun ‘verloren’ zusje Macy Vaughn (Madeleine Mantock; The Tomorrow People) voor de deur. Om het ‘luchtig’ te houden wordt er niet veel aandacht besteed aan het feit dat hun moeder Macy heeft verlaten en loog tegen Mel en Maggie.
8279.w1200.0.ee911cf
De magische krachten van de zusjes komen ook door, maar in plaats van dat zij zelf tot de ontdekking komen dat zij de meest krachtige heksen van de wereld zijn (zoals in de originele serie), worden Mel, Maggie en Macy hiervan op de hoogte gebracht door Harry. Op zeer merkwaardige wijze. Hij ontvoert ze namelijk naar de zolder van het Vera-huis, waar hij ieder van hen vastbindt aan een stoel.
8283.w1260.0.f9bd10f
Harry (Rupert Evans; The Man in the High Castle ) is de ‘whitelighter’, de beschermengel, van de zusjes. Zijn personage is Brits (want alle ‘hulpjes’ zijn Brits in Amerikaanse series?) en doet daarbij sterk denken aan een slap aftreksel van Giles uit Buffy the Vampire Slayer. Bovendien hebben de schrijvers het ‘orben’ (de magische manier van teleporteren) uit de originele serie ook onnodig veranderd.
8280.w1200.0.0158e04
Mels kracht is het stilzetten van de tijd, maar deze gave werkt alleen als zij kalm is. De serie wil zich profileren als feministisch, maar bevestigt hiermee juist het stereotiepe denken dat vrouwen niet boos mogen zijn. Terwijl dit juist baanbrekend ingezet had kunnen worden, door te laten zien dat woede kracht kan geven om verandering teweeg te brengen.
8278.w1260.0.a348518
De reboot is, hoewel het er niet dik bovenop ligt, toch erg politiek gedreven. Het doet te hard haar best om alle maatschappelijke issues waar twintigers anno 2018 mee te maken hebben in het plot te proppen. Hierdoor voelt het feminisme, welke de serie klaarblijkelijk wil overbrengen, geforceerd aan.
De dialogen zijn slecht geschreven, waardoor er weinig ruimte is voor de zusjes om aan elkaar te wennen. Dat er flink wat chemie mist tussen de actrices helpt ook niet mee. Daarbij ontbreekt er ook originaliteit bij de demonen die de zusjes moeten bevechten. De demonen zijn vooral vormgegeven met CGI en lijken erg op ‘monsters’ die te zien zijn in andere CW series zoals The Flash. De eerste demon waar de zusjes tegen moeten vechten zou zelfs een verdwaalde White Walker-koning uit Game of Thrones kunnen zijn.
8281.w1200.0.c2f66ca
Wel worden er een paar knipogen naar de originele serie gemaakt. Zo is het Vera-huis ook rood, draagt de geest van hun moeder een bijna dezelfde jurk als Patty Halliwell, en heet het ex-vriendje van Maggie Brian (Brian Krausse speelde de whitelighter Leo in de originele serie). En de serie zorgt ook voor meer zichtbaarheid en mogelijkheden voor Latijns-Amerikaanse representatie op het kleine scherm.

Charmed (2018), vanaf 25 januari elke week een nieuwe aflevering op Videoland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief