Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Charité at War S01E01: aanrommelen met de geneeskunde

  •  
14-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
Charite at War
Charité at War is bij vlagen The Handmaid’s Tale avant la lettre.
Charité is het grootste ziekenhuis van Europa, gelegen in Berlijn. Het was in de negentiende eeuw de broedplaats voor een keur aan Nobelprijswinnaars, die behandelmethodes uitvonden voor tuberculose en blindedarmontsteking. Die periode werd gevisualiseerd in het eerste seizoen van Charité. De ietwat melodramatische serie laat zich omschrijven als ER meets Downton Abbey. Hoewel het vooral veel gelijkenissen vertoont met het laatstgenoemde kostuumdrama: maar dan zit de historische vooruitgang in de medische wetenschap; waar Downton Abbey draait om historisch machtsverlies onder de adel.
Charite at War
In de opvolger van Charité – getiteld Charité at War – worden we gekatapulteerd naar 1943. Duitsland bevindt zich midden in de Tweede Wereldoorlog. De zwangere Anni Waldhausen (Mala Emde) studeert geneeskunde en is druk bezig met haar dissertatie, die ze wil afronden voordat ze moeder wordt. In de eerste akte van de eerste aflevering zien we hoe ze haar professor, chirurg Sauerbruch (Ulrich Noethen), introduceert tijdens een anatomische les. Hij gaat een deel van het been van een soldaat afzetten, dat is geïnfecteerd met gangreen. Het is een nieuwe operatievorm, die hij ten overstaan van zijn collegae uitvoert.
Charite at War
In dit vervolg op Charité staan de neuzen niet allemaal dezelfde kant op – we bevinden ons immers in het nazitijdperk. Sauerbruch heeft weinig op met de door de nationaalsocialisten geliefde eugenetica – zorgen dat er uitsluitend blonde baby’s met blauwe ogen worden geboren – terwijl een andere mentor van Waldhausen, de enge SS’er Max de Crinis (Lukas Miko), in de instelling allerlei akelige zaken bezigt. En dan is er nog de echtgenoot van de hoofdpersoon, die medicijnen uitprobeert op zwakbegaafde kinderen – en Waldhausen heeft daar aanvankelijk geen weet van.
Charité at War draait om mannen die het onnoemelijke doen, en een vrouw die zich hiertegen probeert te verzetten. Het draait om ethiek: hoe ver mag je gaan? Sauerbruch heeft het hart op de juiste plaats, en dat is bij andere mannelijke personages geenszins het geval. De makers illustreren in dit zorgvuldig geconstrueerde historische drama vooral hoe het was en is om in een patriarchaat te leven. Charité at War is bij vlagen The Handmaid’s Tale avant la lettre.  
Charité at War S01, vanaf 14 juni 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief