Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Champaign Ill S01E01: van de regen in de drup

  •  
13-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Champaign Ill poster
De champagne stroomt rijkelijk, totdat het noodlot toeslaat in deze geestige sitcom.
Champaign is een plaatsje in Illinois, in de Verenigde Staten. Niet te verwarren met (decadentere) champagne overigens, ‘champaign’ staat voor een open veld (dat ooit plaatsmaakte voor duizenden woningen en een universiteit). Drie vrienden, Ronnie (Adam Pally), Alf (Sam Richardson uit Veep) en Lou (Jay Pharaoh), groeiden er op. We zien ze tijdens een ommezwaai in hun leven, net na hun diploma-uitreiking, in 2003. In de avondschemering delen ze een biertje met elkaar, evenals elkaars plannen. Ronnie gaat naar Yale, ‘om het verschil te maken’, en Alf gaat studeren met de vrouw die hij ooit wil huwen. Met Lou’s mededeling dat hij heeft getekend bij een platenlabel worden alle plannen door de war geschud.
‘Willen jullie een jaar lang deel uitmaken van mijn entourage? Willen jullie met mij feesten?’ Over die vragen hoeven Ronnie en Alf niet lang na te denken. Natuurlijk willen ze als parasieten meeliften op het rapsucces van hun dierbare vriend. We zien hoe ze zich vijftien jaar later hebben ontpopt als diva’s, al reizend in privéjets. Totdat Lou tijdens een feestje van een balustrade valt, en overlijdt. Ronnie en Alf denken dat Lou in z’n testament vast hun namen heeft opgetekend, en dan zijn er al die fijne bedrijven die het trio heeft opgericht – die zijn toch ook wel wat waard?
De voormalige assistent van Lou, Craig, is echter kraakhelder: ‘Hij betaalde jullie, om jullie te zijn.’ En dat was een peperdure exercitie. Maar kan Craig niet even een privéjet charteren voor de begrafenis, ‘zo rond drie à vier uur’, aldus Ronnie. De bittere realiteit is nog niet tot de twee heren doorgedrongen. Eenmaal gearriveerd op het vliegveld nabij Champaign (in economy, uiteraard) wil Ronnie’s moeder de albino-python van haar zoon onder geen beding meenemen in haar auto: ‘Mam, deze slang is duurder dan je leven.’ Waarop moederlief reageert: ‘Dan neemt-ie maar een slangenlimo.’ Intussen heeft de bewindvoerder die gaat over de erfenis alle rekeningen bevroren.
Ronnie en Alf moeten zien te roeien met de riemen die ze hebben, in de familiewoningen waar ze al jaren niet meer zijn geweest, in het stadje dat ze gaandeweg zijn gaan verachten. Showrunners Jordan Cahan en David Caspe presenteren met Champaign Ill een geestige sitcom die eerst doet denken aan de escapades van het Lonely Island-ensemble (met veel bling bling) en vervolgens aan een coming of age-dramedy (met twee mannen die weer jongens zijn en opnieuw moeten opgroeien). De uiteindelijke realisatie dat ze blut zijn, komt op een uitgelezen moment tijdens de uitvaart van Lou – het zijn geen tranen van rouw maar tranen om het gemis van het gemak.
De eerste aflevering van Champaign Ill is gratis te zien bij YouTube, wie de rest wil bekijken zal daar een abonnement moeten afsluiten à zestien euro per maand, om toegang te krijgen tot het premium-gedeelte. De vraag rijst dan ook: wie gaat hier naar kijken? Wie abonneert zich op de zoveelste VOD-aanbieder met een schamele catalogus? Televisiejournalist Todd VanDerWerff twitterde recent: ‘Zijn jullie ervan op de hoogte dat er bij Facebook Watch nu een komedieserie is met Oscarwinnares Catherine Zeta-Jones?’ Hij noemt dit als een typisch voorbeeld van ‘ peak televisie ’. Televisie op haar hoogtepunt houdt in dat sommige pareltjes ongezien blijven.
Champaign Ill, vanaf 12 december bij YouTube Premium – de eerste aflevering is hier te zien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief