Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Central Park S01E01: pareltje voor Apple TV+

  •  
29-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Central Park
Animatieserie annex musical van makers van Bob’s Burgers is een mooie metafoor voor hedendaags Amerika.
Apple TV+ heeft ein-de-lijk een pareltje in huis. Central Park is een prachtige dwarsdoorsnede van New York en het gelijknamige idyllische park in het hart van de stad. Midden in de bossen, in een statig pand, wonen de Tillermans: pa Owen (Leslie Odom Jr.) houdt als boswachter toezicht op de bezoekersstromen en de bloei van al het groen en ma Paige (Kathryn Hahn) werkt als journalist bij een lokale krant. Ze hebben twee kinderen: Cole (Tituss Burgess) en Molly (Kristen Bell). En één aartsvijand: Bitsy Brandenham (Stanley Tucci): een puissant rijke hondenvriend die vanuit haar penthouse uitkijkt op de centraal gelegen groene zee.
In de eerste aflevering is Brandenham haar hond verloren, ergens tussen de bomenrijen. Paige ziet er een goed verhaal in, terwijl Owen zich bezighoudt met de bloei van een aantal velden in het park. Onderwijl blijkt Cole het beest te hebben ontvoerd – er is een soort chemie tussen hem en het dier ontstaan. Maar er is een beloning van 55.000 dollar uitgeloofd voor de vinder, dus wordt Central Park van top tot teen geplunderd. De orde die Owen nastreeft verwordt tot chaos. Gelukkig treft hij de hond bij zijn zoon en is daarmee de misère voor even verholpen. Hoewel, blijkt in het slotstuk: Brandenham heeft plannen om het park om te vormen tot commercieel gebied.
Central Park
Dan zouden er wolkenkrabbers en fastfoodtenten worden gebouwd. De grootste nachtmerrie van menig New Yorker. Dat is allicht de crux van Central Park: de strijd die de normale stervelingen voeren tegen de machtige vastgoedmagnaten. Hoewel de transformatie van het gigantische, stedelijke bos een fantasie blijft – alleen al omdat het in werkelijkheid een toeristentrekpleister is en omdat de Manhattanites dan minder mogelijkheden hebben om te joggen, hun honden uit te laten en een frisse neus te halen. Het is evenwel een mooie metafoor voor hedendaags Amerika waarin alles te koop lijkt. Gemaakt door Loren Bouchard die na Bob's Burgers weer een succes in handen heeft, in ruwweg dezelfde fijne stijl.
Central Park S01, vanaf 29 mei 2020 op Apple TV+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief