Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Celblok H S01E01: onderhoudende guilty pleasure

  •  
09-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
410 keer bekeken
  •  
CELBLOKH

© Talpa Network

Vrouwengevangenisdrama dat in 2014 in première ging oogt nog steeds hardvochtig, maar is ook bij vlagen geestig. 

Toen Celblok H in 2014 in première ging bij SBS6 schreef een recensent dat het in het Nederlandse gevangenisdrama aan humor ontbrak. Tien jaar later is die observatie nog steeds enigszins begrijpelijk: de serie over een ontredderde vrouw (Isa Hoes speelt Suus Kramer) die zich vanuit haar cel opwerkt tot gewiekste bendeleider oogt nog steeds bijzonder hardvochtig. Hoewel sommige oneliners uit de pilotaflevering wel hilarisch zijn, op een bijna perverse manier. Zoals wanneer een gevangenisbewaarder tegen de kersverse gedetineerde Suus zegt: ‘De meeste vrouwen vinden fouilleren na verloop van tijd steeds makkelijker worden.’

Of wanneer Lex (Inge Ipenburg), de gevangene die het eerst nog voor het zeggen heeft binnen de gevangenismuren, haar vijand Freddy (Eva van de Wijdeven) in de pilotaflevering eens goed waarschuwt: ‘Jouw tijd is voorbij kuttenlikkertje.’ 

Daarnaast heeft Celblok H alle ingrediënten van een modern gevangenisdrama: (seksuele) intriges, sadistische bewakers en celdoorzoekingen. De serie is gebaseerd op het Australische Wentworth (2013-2020), maar ook Caged Heat (1974), Oz (1997-2003) en Vrouwenvleugel (1993-1995) schieten te binnen. Verhalen rondom en in een vrouwengevangenis spreken nog steeds tot de verbeelding, zie ook Orange Is the New Black (2013-2019). In die zin is het geen gek idee dat Celblok H nu weer integraal te zien is bij Videoland. 

Bijzonder innovatief is het drama niet, maar de makers weten wel bij vlagen invoelbaar te maken hoe beklemmend gevangenschap kan zijn. Die boodschap hebben ze verpakt in een melodrama dat tamelijk onderhoudend is. 

Celblok H S01-04, vanaf zaterdag 9 december 2023 bij Videoland

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief