Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Cargo S01E01: slimme en spannende thriller

  •  
01-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4910 keer bekeken
  •  
CargoRahti

© Mark Cassar / Freemantle

Een verhaallijn rondom Eritrese vluchtelingen die hun land ontvluchten wordt door de makers van Finse reeks op knappe wijze gekoppeld aan een thriller in Helsinki. 

Cargo (Rahti) is vast een van de weinige Finse televisieseries waarvan het verhaal in Eritrea begint. Daar probeert een jonge vrouw die gezocht wordt door het leger wanhopig geld te verzamelen om het land te kunnen ontvluchten. Het duurt niet lang voordat scenarist en regisseur Matti Kinnunen op vakkundige wijze de link legt met perikelen in Finland. Waarmee hij lijkt te stellen: de ver-van-mijn-bed-shows waar media vaak over schrijven bestaan simpelweg niet. In dit tijdperk van globalisatie beïnvloeden onze acties het leven aan de andere kant van de wereld en vice versa.

Niettemin loopt het na een ongelukkige samenkomst van omstandigheden desastreus af met de bovengenoemde vrouw, waarna haar broer, zijn echtgenote en hun dochter gedwongen zijn het land te verlaten. Kiki (Evelyn Rasmussen Osazuwa), de moeder uit het gezin, oogt vastberaden om Europa te bereiken. Zij krijgt al jaren financiële hulp van haar vader Sammy (Alain Azarot): een Eritreeër die is gevlucht naar de Finse hoofdstad Helsinki, waar hij al dan niet noodgedwongen zijn brood verdient met het smokkelen van vluchtelingen. Wanneer Kiki en haar gezinsleden de Libische grens bereiken probeert ze hem te bellen.

Die scène oogt unheimisch. Weer drukt Kinnunen de kijker met de neus op de feiten en bewijst hij dat een ander continent slechts een telefoontje ver weg is. Terwijl Kiki probeert te vluchten neemt het deel van het verhaal dat zich gelijktijdig in Finland afspeelt een onverwachte, zinderende wending. En aan het einde van de eerste aflevering verandert Cargo van een vluchtelingendrama in een onvervalste wraakthriller. Het intrigerende verhaal kan alle kanten op en Kinnunen is van alle markten thuis.

Cargo S01, vanaf maandag 1 juli 2024 wekelijks een dubbele aflevering bij Canvas

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief