© Apple TV+
Een jonge patissier werkt zich in kleurrijke Franse spionnenthriller op tot de chef-kok van Napoleon Bonaparte.
In een voorraadruimte van een keuken smeren twee vrijende lovers elkaar speels in met room. Totdat ze worden ontdekt. Showrunner Davide Serino (Esterno notte, 2022) illustreert in Carême hoe je een televisiedrama over misschien wel de beroemdste chef-kok uit de Franse geschiedenis opent. Met een openingsscène die zinspeelt op eten als afrodisiacum. De twee jongelingen zijn Antonin Carême (Benjamin Voisin) en zijn maîtresse Henriette (Lyna Khoudri). Carême staat in Parijs bekend als een talentvolle patissier. Hij wordt gevraagd om in de Parijse Tuilerieën het eten voor Napoleon Bonaparte en zijn gevolg te verzorgen.
Carême is een adaptatie van het boek Cooking for Kings: The Life of Antonin Carême, The First Celebrity Chef (2023). Deze biografie van het culinaire wonder werd geschreven door auteur en acteur Ian Kelly, die ook meewerkte aan de serie. Serino en Kelly laten zien hoezeer eten aan het begin van de negentiende eeuw een sleutelrol speelt. Haute cuisine is als alchemie, met de chef-kok als een magiër die formules bedenkt die leiden tot onwerkelijke creaties. Carême fungeert ook als een diplomaat, die tijdens staatsbanketten geruzie weet te sussen met zijn troostrijke menu.
© Apple TV+
Gaandeweg ontpopt de reeks zich ook tot een spionnenthriller. Logisch: wie de keizer mag voorzien van eetkunst heeft macht, en macht corrumpeert. Sowieso is Carême geen fan van Bonaparte, die hij ziet als een huichelachtige despoot. Dan is het wel verleidelijk om een dessert aan te lengen met vergif.
Carême S01, vanaf woensdag 30 april 2025 wekelijks bij Apple TV+, dat aftrapt met de eerste twee afleveringen
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief