Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Brooklyn Nine-Nine S05: herhaling van zetten

  •  
02-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Brooklyn Nine-Nine
Politiesitcom lijdt aan een bekende televisiekwaal: het is moeilijk om de boel spannend te houden.
Ook beroemdheden kijken televisie, zo bleek op 10 mei van dit jaar. Televisiezender Fox maakte na de laatste uitzending van het vijfde seizoen van Brooklyn Nine-Nine bekend dat ze niet verdergingen met de sitcom. Deze beslissing leidde tot een fel protest onder mensen van naam, zoals toneelschrijver Lin-Manuel Miranda en acteur Mark Hamill. Dat hielp: een dag later werd de politiekomedie ondergebracht bij Fox’ concurrent NBC. Daar zal op 10 januari het zesde seizoen van de serie het levenslicht zien. Zodoende is het vijfde seizoen, dat vanaf deze week te zien is bij Netflix, niet de definitieve ontknoping.
7623.w1405.0.70e20c6
Jake Peralta (Andy Samberg) en Rosa Diaz (Stephanie Beatriz) zitten in de gevangenis, nadat ze ten onrechte zijn veroordeeld voor een reeks overvallen die in werkelijkheid zijn beraamd door luitenant Melanie Hawkins (Gina Gershon). De eerste afleveringen laten zich omschrijven als Brooklyn Nine-Nine’s variant op Orange is the New Black , met Jake en Rosa uitgedost in oranje pakken, achter de tralies. Jake komt erachter dat zijn celgenoot (Tim Meadows) een kannibaal is en Rosa geeft haar baas Raymond Holt (Andre Braugher) en zijn rechterhand Terry (Terry Crews) allerlei klusjes die ze vanuit haar cel onmogelijk kan uitvoeren.
7622.w1407.0.18d8b3d
Natuurlijk laten showrunners Dan Goor en Michael Shur niet het hele seizoen zich afspelen tussen de vier muren van een penitentiaire inrichting; daar leent het format van de serie zich niet voor. Jake moet zich vrij kunnen bewegen over de straten van Brooklyn, op zoek naar misdadigers, hoewel hij daar nu zichtbaar moeite mee heeft: na zijn gevangeniservaring vreest hij onschuldige mensen te arresteren – daar zitten Amerikaanse cellen uiteraard vol mee. Dus tekent hij eerst nog even voor bureauwerk, hoewel hij gesteund door zijn maatje Boyle (Joe Lo Truglio) en commandant Holt al snel weer de oude wordt. En zich ook kan klaarmaken voor zijn aanstaande huwelijk met Amy (Melissa Fumero).
Er staan in het vijfde seizoen een aantal belangwekkende gebeurtenissen te gebeuren, waaronder een huwelijk, een deal met een maffioso en een coming-out moment. Dit is vooral leuk voor de Mark Hamills en de Lin-Manuel Miranda’s; de trouwe kijkers van het eerste uur. Het aantal kijkers van Brooklyn Nine-Nine is intussen geconsolideerd tot een kleine drie miljoen mensen. Die mensen blijven vast hangen en zijn verknocht geraakt aan Samberg en consorten. Wie daarentegen met een ietwat kritisch oog kijkt, zal wellicht tot de conclusie komen dat Brooklyn Nine-Nine eigenlijk al vanaf het derde seizoen een herhaling van zetten is.
7621.w1500.0.272c9a6
Brooklyn Nine-Nine blijft een vakkundig gemaakte serie, maar de seizoenen beginnen steeds fletser te worden, net zoals destijds bij andere sitcoms als How I Met Your Mother ook gebeurde. Het is moeilijk om de boel spannend te houden. Zo’n aanstaand huwelijk voelt derhalve plichtmatig. Misschien was het toch beter geweest om te stoppen op het dieptepunt.
Brooklyn Nine-Nine S05, vanaf 2 december 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief