Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Britney vs Spears: het bewijs is onmiskenbaar

  •  
28-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
Britney vs Spears
Documenten onthullen pijnlijke details over de ‘gevangenschap’ van de popster in documentaire gemaakt door fans.
Documentairemaker Erin Lee Carr gaat in Britney vs Spears een stap verder dan Framing Britney Spears , de documentaire die de afgelopen winter te zien was op de Nederlandse televisie. In Britney vs Spears wordt onmiskenbaar bewezen hoezeer de beroemdheid de afgelopen dertien jaar leefde in gevangenschap. Als een slaaf die wordt beloond als ze werkt; als ze toert. Cruciaal in de film is een pakket aan documenten die Carr en haar souffleur journalist Jenny Eliscu ontvangen van een ‘anonieme bron’. De details uit dit gigantische boekwerk bevestigen de wijze waarop Britneys vader Jamie zijn dochter onderdrukt en zelfs bepaalt wanneer Spears haar kinderen mag zien.
Het staat buiten kijf dat Carr en Eliscu affiniteit hebben met Spears. In de film geven ze toe dat ze van jongs af aan fan zijn van de popster. Misschien heeft Spears dat ook wel nodig, omdat – zo blijkt in de film – er in al die jaren maar weinig mensen waren die zich oprecht om haar bekommerden. Aan de hand van archiefbeelden toont Carr hoe de media de afgelopen 15 jaar soms op perverse wijze omsprongen met Spears en haar problematiek. Waarmee Carr ook de rol van de media in dit alles lijkt te benadrukken. Waar Jamie Spears vervolgens vernuftig misbruik van maakt door de voogdij in te stellen waardoor hij volledig controle krijgt over zijn dochter.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
In dat opzicht is de casus Spears een pijnlijk voorbeeld van de macht van het patriarchaat en hoe de verlangens – of misschien de levensvreugde an sich - van een succesvolle vrouw ingedamd kunnen worden door kwaadwillende familieleden. Maar dat wisten we al. Britney vs Spears vult – aan de hand van die documenten – enkel wat hiaten die dit bevestigen. Hoewel twijfels over Spears en het dubieuze advocatenteam dat een vermogen aan Spears verdiende nu wel uit de wereld zijn. En voor eens en altijd is het kraakhelder dat er iets schort aan de wetgeving in Californië.
Britney vs Spears is in die zin vooral een addendum: voor nieuwsgierigen en fans die van de hoed en de rand willen weten. En misschien houdt hernieuwde aandacht voor dit onderwerp de urgentie om er iets aan te veranderen levend.
Britney vs Spears, vanaf 28 september 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief