Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Bloodlands S01E01: cold case als katalysator van spanningen

  •  
07-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
252 keer bekeken
  •  
Bloodlands
Het Noord-Ierse verleden komt tot leven in spannend vehikel voor James Nesbitt (The Missing).
Foto credits: KRO-NCRV
‘The past isn’t dead’, is de tagline van het Noord-Ierse misdaaddrama Bloodlands. Het bloederige verleden van ‘The Troubles’ – het conflict tussen de protestanten en de katholieken – leeft voort in het heden, blijkt in het vierluik. De in Noord-Ierland geboren acteur James Nesbitt – bij het grote publiek onder meer bekend van het eerste seizoen van The Missing (2014) – speelt rechercheur Tom Brannick. Wanneer een prominente IRA’er in Belfast wordt gekidnapt, dan worden Brannick en zijn partner Niahm McGovern (Charlene McKenna) op de zaak gezet. Het verhoren van mogelijke betrokkenen blijkt meteen een beproeving: katholieke Ieren vertrouwen de politie niet.
En bepaalde sleutelfiguren bij de politie willen op hun beurt dat deze zaak niet te veel aandacht krijgt. Dan zouden conflicten weer kunnen oplaaien. Maar Brannick ontdekt ook iets anders: hij weet de ontvoering te koppelen aan een cold case. In 1998 werden vier mensen vermoord door één moordenaar, waaronder Brannicks echtgenote, merkt hij en passant op in gesprek met McGovern. Zodoende duurt het niet lang voordat er in de eerste aflevering gezocht wordt naar stoffelijke overschotten in de mooie maar onstuimige periferie van Belfast. Veel scènes uit Bloodlands spelen zich daar af, in de grote zee-inham Strangford Lough, waar jaren eerder allerlei schimmigheden hebben plaatsgehad.
Bloodlands
De twee kranen uit de haven van Belfast, ‘Samson’ en ‘Goliath’, spelen ook een omineuze rol in het drama. Ze torenen als stille getuigen over de stad heen, en fungeren op mysterieuze ansichtkaarten als aanwijzingen voor het springlevende verleden waar in de tagline nadrukkelijk naar wordt verwezen. En als onderwijl dossiers uit de jaren negentig ineens verdwijnen, dan rijst het vermoeden dat Brannick te maken kan hebben met een insider. Was of is de seriemoordenaar, die het destijds vooral gemunt had op aan de IRA gelieerde Noord-Ieren, misschien een collega? Buiten kijf staat dat Nesbitt – die een goede melancholische blik in huis heeft - geknipt is voor de rol.
Bloodlands S01, vanaf 7 augustus 2021 wekelijks twee afleveringen op NPO 2 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief