Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Blood & Oil: hebzucht, nog meer hebzucht en veel domme acties

  •  
18-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Blood & Oil Poster
Zelfs Don Johnson kan deze Dallas-kloon niet redden. Blood & Oil is nu te zien bij Ziggo en bij Videoland.
Het jonge koppel Billy (Chace Crawford, Nate Archibald in Gossip Girl) en Cody LeFever (Rebecca Rittenhouse, The Mindy Project, Red Band Society) weet het zeker: ze gaan het helemaal maken in Rock Springs, een gehucht in North Dakota, waar iedereen leeft van de olie. Hun meesterplan? Het opzetten van drie wasserettes. Want werken in de olie-industrie betekent natuurlijk veel vieze kleren. Aan het schoonmaken van vieze kleren komen ze, nadat ze bij een auto-ongeluk al hun onverzekerde wasmachines kwijt zijn geraakt, niet toe. Maar met vieze spelletjes komen ze al wel snel in aanraking, wanneer ze de paden kruisen met olietycoon Hap Briggs (Don Johnson).
Eerlijk is eerlijk: Billy is degene die de eerste stap zet. Wanneer Cody in de apotheek waar ze werkt één van Briggs' sloofjes hoort praten over een lucratief olieveld, kapen Cody en Billy net op tijd de grondrechten voor de neus van Hap weg. Dat de oude eigenaar zijn grond nog liever in een zinkgat ziet verdwijnen dan dat hij deze aan Hap verkoopt heeft wellicht ook geholpen. Vervolgens verhuurt Billy de grond aan Hap voor een flinke smak geld en een percentage van de opbrengst.
Na zo’n gigantische toevalstreffer voelt Billy zich direct een hele grote jongen, iets waar Hap vervolgens behendig gebruik van maakt. En ook de voormalige eigenaar van de grond is op z’n zachtst gezegd niet geamuseerd dat Billy de rechten alsnog klakkeloos overdraagt aan zijn aartsrivaal.
6778.w1000.0.e4e6dee
Het moge duidelijk zijn: Billy is met afstand de zwakste schakel van deze Dallas-kloon. Gespeeld door Crawford (denk een Amerikaanse Donny Roelvink) is Billy een knappe, maar saaie versie van Guy Woodhouse (John Cassavetes), die in Rosemary’s Baby niet kon wachten tot hij de baarmoeder van zijn vrouw (Mia Farrow) aan de duivel kon verkopen.
Billy slaat consequent alle redelijke argumenten van zijn vrouw in de wind, die de stabiliteit en zekerheid van een huis voor hun toekomstige gezin prefereert boven vage beloftes van triljoenen. Maar Billy ziet alleen de dollartekentjes. Dus is het eigenlijk wel terecht dat Billy al snel de deksel op de neus krijgt (en met alleen een deksel komt hij er nog goed vanaf).
6779.w1000.0.bde6666
Gelukkig boort de serie met het Briggs-huishouden een rijkere bron voor smeuïg drama aan. Hap, Carla (Amber Valletta, Gerard Butlers wederhelft in Gamer), zijn onderkoelde tweede vrouw, en Wick (Scott Michael Foster, Crazy Ex-Girlfriend ), het zwarte schaap in de familie, zorgen voor behoorlijk wat reuring. Ook Wick doet, net als Billy, vaak hele domme dingen, maar hij heeft als voordeel dat zijn karakteromschrijving net iets verder gaat dan alleen maar ‘slappe zak’.
De hamvraag is natuurlijk: is het genoeg? ABC vond van niet en trok na het eerste seizoen de stekker eruit.
Blood and Oil S01, vanaf 17 september bij Videoland en Ziggo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief