Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Black Sands S01E01-02: lijzige Nordic Noir vol melancholie

  •  
11-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
739 keer bekeken
  •  
Black Sands
Het lukt Black Sands, over een vrouwelijke inspecteur die een moord in IJsland onderzoekt, niet boven het maaiveld uit te steken, binnen het zogenoemde 'Nordic Noir'-genre.
Foto credit: Ljósmynd / Juliette Rowland
Wie ooit in IJsland is geweest, zal een vreugdekreet van herkenning slaken bij de eerste beelden van Black Sands. De uitgestrekte wegen zonder vangrail of borden, de ontnuchterende natuur zo ver je blik reikt, en eigenlijk doorlopend een grijs wolkendek aan de horizon.
Deze omgeving vormt de perfecte melancholieke sfeer voor het gemoed van rechercheur Aníta Elínardóttir (Aldís Amah Hamilton uit Katla ) , die na vijftien jaar terugkeert naar haar geboorteplaats. Ze heeft geen zin in het weerzien met de mensen die ze al die tijd heeft ontweken, onder wie haar eigen moeder, met wie ze een duister verleden heeft. Als het stoffelijk overschot van een vrouwelijke toerist opduikt, raakt ze ook verwikkeld in de zoektocht naar een seriemoordenaar.
Als er een lijst met vinkjes voor het 'Nordic Noir'-genre was, dan voldoet Black Sands aan alle benodigde criteria. Een getroebleerde vrouwelijke rechercheur? Check! Naargeestige sfeer? Check! Misogyne mannelijke collega's die stomme opmerkingen maken? Check! 'Er vallen wel vaker onhandige toeristen die een mooie foto willen maken van de rotsen', mompelt een van hen gemakzuchtig. Het leidt voor de geoefende kijker meteen tot weinig twijfel dat de moordenaar zich in de kleine, hechte gemeenschap bevindt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
En toch lijkt de serie in de eerste twee van de acht afleveringen maar niet op dreef te kunnen komen. Ja, de shots van de langgerekte landschappen zijn prachtig. Maar kunnen die rechercheurs echt niet wat meer voortmaken met het onderzoek naar dat lijk? Wat is het nut van de lange shots vol peinzende mensen; moeten we geen moord gaan oplossen of zo? En waar blijft de luchtigheid – zijn de makers in al hun enthousiasme de comic relief vergeten? De mild esoterische muziek helpt ook niet echt – mensen, we zijn hier bezig met een moord oplossen, niet met een reïncarnatie-retreat!
Het is wachten op de grote twist of de verrassende wending in de komende zes afleveringen. Maar vooralsnog dwingt Black Sands , alle goede bedoelingen ten spijt, nog niet tot bingewatchen.
Black Sands, vanaf 12 november 2022 te zien op Canvas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief