Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Billions S05E01: beklijvend antiheldenepos

  •  
04-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Billions S05
Ziggo-titel schittert opnieuw door fijne combinatie van geestig melodrama en Shakespeariaanse plechtstatigheid.
Foto credits: Showtime
Wat doe je als je een vermogen van 10 miljard euro hebt vergaard? Juist, dan vertrek je op een vuige motortocht. Zodoende bivakkeert Axe (Damian Lewis) samen met zijn trouwe souffleur Wags (David Costabile) aan het begin van het vijfde seizoen in een zweethut in Canada, waar ze trippen op ayahuasca. De organische drug geeft de mannen een lucide beeld van de toekomst. Om succesvol te kunnen blijven moeten ze oorlog voeren, er zullen er koppen gaan rollen. Acteur Lewis meet zich tijdens deze scène een bijpassende, ziedende blik aan. Na deze spirituele ervaring rest de mannen nog eens 3400 mijl met de wind door de haren.
Of toch niet? Want Wags vertelt zijn baas dat hem een plek is aangeboden op de cover van de aankomende Vanity Fair. Nogal verleidelijk natuurlijk: Axe is een narcist, en narcisten staan graag in het middelpunt van de aandacht. Maar de beste man weet niet dat hij zijn plek in de schijnwerpers zal moeten delen met andere succesvolle, gewiekste investeerders. Waaronder Michael Prince (Corey Stoll) die uiteindelijk als enige de voorpagina siert. Axe is hierdoor logischerwijs not amused, maar zoals de militaire strateeg Sun Tzu ooit optekende: ‘Houd je vrienden dichtbij en je vijanden nog dichterbij.’
Billions
Dus zoekt Axe toenadering tot Prince. Terwijl officier van justitie Chuck (Paul Giamatti) zijn roodharige aartsvijand dwarsboomt door een grote crypto-operatie op te rollen. In het noorden van de staat New York wordt clandestien stroom afgetapt waarmee servers draaiende worden gehouden. In het begin van de aflevering zien we hoe Chuck aanwezig is op de bruiloft van zijn vader, die is gehuwd met een ruwweg vijftig jaar jongere dame. Het is opmerkelijk dat zijn moeder ook aanwezig is, evenals Wendy (Maggie Siff), zijn echtgenoot. Gedurende de seizoenen is het huwelijk tussen Wendy en Chuck immers steeds meer onder druk komen te staan.
Billions
In het vijfde seizoen lijkt de kogel door de kerk. Wendy is klaar met Chuck, die is getrouwd met zijn werk – en wordt gevoed door zijn haat voor Axe. Ze wil niet zo’n lafaard zijn als Chucks moeder, die op haar beurt spreekt van ‘de familie bijeenhouden’. Maar dat hoeft natuurlijk niet koste wat kost. En dan is er nog rekenwonder Taylor (Asia Kate Dillon). Ze werd groot onder Axe, startte haar eigen bedrijf, en stond erbij en keek ernaar toen Axe haar nieuwe onderneming vermorzelde. Nu is ze weer door haar oud-mentor ingehuurd, terwijl Chuck van haar verwacht dat ze hem mee zal helpen het imperium van Axe ten gronde te richten.
Natuurlijk wedt Taylor op twee paarden. En denken beide mannen dat ze een informant bij de andere partij hebben. Waardoor het vijfde seizoen weleens in het teken zou kunnen staan van het spreekwoord: ‘Als twee honden vechten om een been, gaat er de derde mede heen.’ Hoewel Billions nu ook al vier seizoenen draait om de titanenstrijd tussen Axe en Chuck. Een strijd die ook in het vijfde seizoen een combinatie lijkt van melodrama en Shakespeare. Soms aan elkaar hangend van geestige platitudes, dan weer heerlijk plechtstatig. Sowieso is het intrigerend welke hobby’s voor miljardairs de makers elk seizoen weer bedenken.
Billions
Het moet natuurlijk extreem zijn en decadent. Zo krijgt Taylor op een gegeven moment de kans om een hotelkamer met een grote hamer te bewerken. Rocksterren ontdekten het plezier hiervan in de vorige eeuw. Maar miljardairs betalen er gewoon voor, om te voelen hoe het is om een rockster te zijn. Miljardairs zijn rocksterren zonder de cool-factor. Vooral omdat ze, met Axe voorop, vrezen achter de tralies te belanden. Ze willen risicoloos feesten, berekend van het leven genieten. Het zijn antihelden, in een antiheldenepos dat nog steeds beklijft.
Billions S05, vanaf 4 mei 2020 wekelijks bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief