Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Big Mouth S04E01-02: angst, paniek en zelfacceptatie

  •  
05-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Big Mouth S04
In de eerste afleveringen is er meer ruimte voor zelfbeschouwing en is de puberale ranzigheid ietwat gedempt.
Angst en paniek. Ieder mens worstelt weleens met deze ongemakkelijke gevoelens, maar in de puberteit worstelen kinderen met de algemene angst die gepaard gaat met deze moeilijke tijd: het ontdekken van jezelf en het accepteren van wie je echt bent. In het vierde seizoen van de animatieserie Big Mouth zoeken de kinderen uit hoe ze kunnen omgaan met verschillende zorgen, zonder dat ze verdrinken in de emotie.
Al drie seizoenen lang is Big Mouth een doorslaand succes voor de streamingdienst Netflix. Het is immers een ruwe maar grappige animatieserie, die op nauwgezette maar groffe wijze de realiteit van (pre)puberale kinderen laat zien. Toch worstelden de makers met het materiaal omdat ze zoveel onderwerpen wilden verkennen. Naar aanleiding van de sociale protesten afgelopen zomer kondigde maker Nick Kroll aan dat het personage van Missy, een gemengd meisje, voortaan zou worden ingesproken door een zwarte vrouw. Jenny Slate bracht het karakter drie seizoenen tot leven, maar vanaf aflevering negen neemt komiek Ayo Edebiri de rol over.
Big Mouth S04
Het seizoen pakt de draad meteen op na de seizoensfinale, met beste vrienden Nick (Kroll) en Andrew (John Mulaney) die boos op elkaar zijn nadat Andrew Nick betrapte op het kussen van zijn ex-vriendin Missy (Slate). Terwijl Jessi (Jessi Klein) zich voorbereidt op een verhuizing naar de stad na de scheiding van haar ouders.
Big Mouth S04
De eerste afleveringen spelen zich af op het zomerkamp, terwijl iedereen zijn eigen problemen verwerkt, om de alom aanwezige uitdagingen van de puberteit te overleven. Tito de paniekmug (Maria Bamford) speelt een dominante rol in het seizoen. Hoewel in eerdere seizoenen de mentale gezondheid van (pre)pubers eveneens werd aangestipt. In het tweede seizoen werd dat gedaan door middel van de schaamtetovenaar (David Thewlis), die elke onhandige actie uitvergrootte tot verwoestende emotionele gevolgen, en in het derde seizoen was er een gigantische depressieve kat (Jean Smart) die de slimme en gedreven Jessi ervan overtuigde dat het soms makkelijker is om op te geven dan te proberen.
Big Mouth S04
Het is vooral het verhaal van Missy in de tweede aflevering dat opvalt. Het meisje is namelijk op vakantie in Atlanta waar ze langzaam haar eigen raciale identiteit verkent. Haar nichten Lena (Lena Waithe) en Quinta (Quinta Brunson) proberen haar te leren wat het betekent om zwart te zijn. Terwijl haar ouders er juist op hameren dat ras er niet toe doet. Is er een ‘juist’ antwoord?
Big Mouth S04
Ondanks de overpeinzingen over de mentale gezondheid van kinderen blijft het natuurlijk Big Mouth. Wederom zijn er grappen over tonghockeyen, supertampons en eendeneierentestikels. Maar de serie gaat in het vierde seizoen een ietwat andere kant op en richt zich op het omarmen wie je bent, hoe je bent, waar je bent. Soms is verandering goed.
Big Mouth S04, vanaf 4 december 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief