Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Big Mouth S03E01-03: grootser en brutaler

  •  
04-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
Big Mouth S03
Het derde seizoen van Big Mouth is wederom schaamteloos, maar weet de magie van de serie te behouden.
Ordinaire humor en briljante oneliners. In Big Mouth komt de emotionele, fysieke en sociale achtbaan van de puberteit in alle kleuren voorbij. De geile tieners worstelen in het derde seizoen nog steeds met hun razende hormonen.
In de vorige seizoenen worstelden Nick (stem van Nick Kroll), Andrew (John Mulaney), Jessi (Jessi Klein) en Missy (Jenny Slate) met onder meer menstruatie, anticonceptie, masturbatie, pornografie, toestemming en schaamte. In het derde seizoen bevaren ze nog steeds de woelige wateren van de puberteit - van grappen over orgasmes tot seksuele activiteiten met kussens en een kalkoen - maar ditmaal richt de serie zich ook op de perikelen rond het vormen van je eigen identiteit.
Big Mouth S03
De animatieserie komt pas goed op gang met de tweede aflevering ‘Girls Are Angry Too’, waarin Jessi, Missy, Devin (June Diane Raphael), samen met de andere pubermeisjes de seksistische dresscode bestrijden met de organisatie van een slettenmars. Na een ongeval in de houtbewerkingsklas mogen meisjes namelijk ‘geen leggings, jeggings, korte rokjes, korte shorts, tanktops, haltertops of slettenstempels’ dragen. In de bijbehorende muzikale nummers en oneliners komt de frustratie en woede van de jonge tieners voorbij, maar ook de sociale uitsluiting die een jong meisje kan voelen binnen de feministische beweging.
Big Mouth S03
In de eerste twee seizoenen was er weinig ruimte voor lhbti-representatie – alhoewel Andrew zich afvroeg of hij wellicht homo was, wat leidde tot een Emmy-genomineerd nummer, uitgevoerd door de geest van Freddie Mercury (!). Nu komt Matthew (Andrew Rennels) zichtbaar naar voren als de enige openlijk homoseksuele student op de school. Hij krijgt voldoende de ruimte om zijn seksualiteit te verkennen, en je ziet zijn worsteling met zijn vader die stelselmatig zijn seksualiteit negeert. Daarnaast is er ook medescholier Jay (Jason Mantzoukas) die wederom enthousiast bezig is met de verkenning van zijn eigen biseksualiteit – naast het overvloedige masturberen raakt hij ditmaal in de baan van een niche-show, Cordie’s Journey, over een Canadese man die op een emotionele en seksuele ontdekkingsreis is in de goochelaar-illusionisten wereld in Canada. Tsja, in Big Mouth is er nu eenmaal voldoende ruimte voor humor en inclusiviteit.
Big Mouth S03
De makers, Nick Kroll (The League), Andrew Goldberg (Family Guy), Mark Levin (The Wonder Years) en Jennifer Flackett (Beverly Hills 90210), zijn gedurende drie seizoenen in staat geweest om door middel van ranzige humor over te brengen hoe ongemakkelijk de puberteit is, maar wisten ook de (volwassen) kijker de meest onzinnige en onverwachte popcultuurreferenties voor te schotelen – zie het seksuele ontwaken van Duke Ellington. Het script legt ditmaal meer nadruk op de emotionele pijn die pubers ondergaan om zich constant aan te passen aan veranderingen - zowel in zichzelf als daarbuiten - waarop ze geen invloed kunnen uitoefenen.
Big Mouth is geanimeerde puberchaos in een vreemde, maar hartverwarmende serie. De serie is ongegeneerd open over elke gênante impuls in de puberteit. Het combineert de druk en het ongemak met (zelf)liefde en zelfhaat, en hoe we onszelf in de maatschappij zien. De serie blijft ook in het derde seizoen onmiskenbaar grappig.
Big Mouth S03, vanaf 4 oktober 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief