Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Berlin, Berlin: Lolle on the Run: anticlimactische komedie

  •  
10-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
Berlin, Berlin: Lolle on the Run
De komische film leunt sterk op het originele bronmateriaal, maar het nostalgische element geeft uiteindelijk geen voldoening.
Het is altijd goed om een plan B te hebben. Tenminste, dat is wat Lolle (Felicitas Woll) zich bedenkt terwijl ze in een gekreukelde trouwjurk in handboeien voor een rechter zit. Hier wordt ze veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur.
Het is 15 jaar geleden dat de populaire Duitse sitcom Berlin, Berlin voor het laatst verscheen op televisie. De film Berlin, Berlin: Lolle on the Run is enigszins een vervolg op de serie, dat zich meer dan tien jaar na de gebeurtenissen aan het einde van de serie ontvouwt.
Berlin, Berlin: Lolle on the Run
De 38-jarige Lolle Holzman is  een succesvolle stripkunstenaar die als jonge twintiger in Berlijn door het ene romantische ongeluk na het andere struikelde. In de opening stond ze op het punt om het ja-woord te geven aan haar betrouwbare vriend Hart (Matthias Klimsa). Op papier heeft ze het allemaal voor elkaar: een mooie flat, een eigen animatiestudio, en het plan om een baby te krijgen. Haar leven wordt door de war geschopt wanneer Sven (Jan Sosniok) arriveert tijdens de huwelijksceremonie – de man waar ze al die jaren geleden verliefd op werd.
Berlin, Berlin: Lolle on the Run
Nostalgie is de drijvende motor achter Berlin, Berlin: Lolle on the Run. Tijdens het uitvoeren van haar taakstraf ontmoet ze Dana (Janina Uhse), een volwassen delinquent die niet bang is om de wetten te overtreden. Het duo brengt elkaar in meer problemen dan ze aankunnen. Het is een allegaartje van clichés: kleren die gestolen worden tijdens het zwemmen, boze gekleurde drugdealers, cults, en ga zo maar door.
De kern van de film draait om het feit dat Lolle vlucht om te ontsnappen aan de emotionele verantwoordelijkheid die gepaard gaat met liefde en (romantische) relaties. ‘Als je tussen twee mannen in staat, heb je geen van beiden echt lief’, vertelt Dana haar aan het begin van de wilde en gekke avonturen.
Berlin, Berlin: Lolle on the Run
De zoektocht naar zelfliefde – en het zelfinzicht dat Lolle eerst alleen gelukkig met haarzelf dient te zijn-  is een bekend thema in moderne films en series. Lolle loopt inmiddels tegen de veertig jaar en het ontduiken van haar verantwoordelijkheid en emotionele besluiten komt op enkele momenten bijna kinderachtig over. De Duitse film heeft bij vlagen komische momenten, maar geen bevredigende conclusie.
Berlin, Berlin: Lolle on the Run, vanaf 7 augustus 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief