Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Belgravia S01: prima tijdverdrijf voor Downton-junkies

  •  
08-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
Belgravia
Het kostuumdrama van Julian Fellowes (Dowton Abbey, Gosford Park) is vooral voor de trouwe genrefans.
Foto credits: ITV
De Britse upper class blijft een dankbaar onderwerp voor de Britse schrijver en regisseur Julian Fellowes, de man achter Downton Abbey en Gosford Park. Zijn volgende kostuumdrama Belgravia is vooral kost voor trouwe genrefans.
Zoals elk kostuumdrama gesitueerd in de negentiende-eeuwse Britse samenleving barst ook Belgravia van de dubbele agenda's, gemaskeerde familiegeheimen en onuitgesproken gevoelens. Het decor is ditmaal de gelijknamige chique wijk in Londen waar de hogere en lagere klasse met elkaar in botsing komen.
Belgravia
Anne (Tamsin Greig) is de vrouw van de man die de wijk heeft ontworpen en Lady Caroline (Harriet Walter) is de moeder van de man waar Sophia, de dochter van Anne, twee decennia geleden als een blok voor viel. Onfortuinlijk genoeg overleed deze Edmund tijdens de Slag bij Waterloo, een gebeurtenis die beide families voor het leven getekend heeft.
Belgravia
Wat er in de tussenliggende kwart eeuw is gebeurd, wordt langzaam maar zeker uit de doeken gedaan in deze prachtig vormgegeven zesdelige NPO-serie, vol bekende genre-ingrediënten. Fellowes, die voor de serie zijn eigen boek bewerkte, spaarde kosten noch moeite om het upper class Engeland van de jaren 1840 te reconstrueren; in totaal werd op meer honderd locaties gedraaid. Het échte Belgravia moest overigens wel grotendeels in de computer worden gereconstrueerd; omdat het nu een ambassadewijk is, kon de crew niet in de originele dure panden neerstrijken.
De acteurs zijn sterk, met voorop de twee hoofdrolspeelsters en Tom Wilkinson, en de dialogen snedig. En toch weet Fellowes, ondanks de vele pluspunten, het niveau van zijn vorige werk niet te halen. Hij begaat met het verhaal vooral reeds betreden paden en met minder humor worden de gesprekken van de zichzelf zeer serieus nemende personages sneller vermoeiend. Ook de wat opdringerige muziek gaat de iets kritischere kijker op een gegeven moment tegenstaan.
Belgravia
Dit zijn echter kanttekeningen waar de vele trouwe genrefans vermoedelijk niet om malen. Maar veel nieuwe discipelen zal de gezaghebbende Britse producent ditmaal met deze weinig grensverleggende middenmoter niet gaan winnen.
Belgravia S01, vanaf 8 mei 2020 in zijn geheel op NPO Plus, en vanaf 9 mei wekelijks op NPO 2 en NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief