Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Bäckström S01E01-02: eigenzinnige detective

  •  
05-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
Bäckström
De Zweedse acteur Kjell Bergqvist speelt vol overtuiging een onuitstaanbaar haantje de voorste met het hart op de juiste plek.
Foto credits: Lumière
Op een dag vindt een scout een schedel met een dubieus kogelgat op een afgelegen Zweeds eilandje dat vooral wordt gebruikt voor avontuurlijke aangelegenheden. Hij levert de macabere vondst af bij de in Stockholm werkzame rechercheur Evert Bäckström (Kjell Bergqvist) die een onderzoek inlast. Er wordt ook een kogelhuls gevonden, waarmee het een onderzoek naar een moord wordt. Maar met slechts twee bewijsstukken wordt het voor de gevierde speurder – tevens een Zweedse mediapersoonlijkheid – wel erg lastig. Hoewel hij erom bekendstaat 99% van zijn zaken op te lossen. Dan denkt de kijker natuurlijk: zal dit uitgerekend net die ene procent zijn…
Flashbacks voorzien de schedel en de huls intussen van iets meer informatie. We zien een vrouw op het eiland, wellicht met Thaise roots. Waardoor Bäckström in de tweede aflevering al terechtkomt in Thailand, waar hij op een mysterie stuit en tegelijkertijd voortdurend zijn andere collega’s beschimpt – want de man die altijd zo goed presteert heeft er moeite mee zijn teamgenoten op een respectvolle manier te bejegenen. In dat opzicht is Bäckström een archetypische Scandinavische protagonist. Een onuitstaanbaar haantje de voorste, met gelukkig wél het hart op de juiste plek. En alleen hij kan het maken om tijdens een opgraving een wodkaatje weg te tikken.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Bäckström
Bäckström is onder meer gebaseerd op de boeken van Leif G.W. Persson en is niet (of misschien ook wel) te verwarren met Backstrom (2015, ook gebaseerd op het werk van Persson): een detective waarin Rainn Wilson ( The Office ) de titelrol op zich nam. Je kan de Zweedse krimi misschien nog beter vergelijken met de Finse tegenhanger Sorjonen : ook over een excentriekeling die toch telkens weer het onmogelijke weet te bewerkstelligen. Wat dat betreft onderscheiden de noordelijke misdaaddrama’s zich niet heel opvallend van elkaar. Ze zijn – en dat geldt voor Bäckström evenzeer –  daarentegen wel esthetisch plezant en fascinerend.
Bäckström S01, vanaf 5 januari 2022 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief